Slayer – World Painted Blood

Slayer WORLD PAINTED BLOODDrie jaar geleden maakte de legendarische trashmetal band Slayer een keiharde comeback met hun Christ Illusion album. De stijl op dit album lag dichter dan ooit bij hun klassieker Reign in Blood (mokerhard en supersnel) en was uitstekend geproduceerd. World Painted Blood is de andere kant van Slayers muzikale spectrum.

Net zoals op albums als South of Heaven en Diabolus in Musica laat Slayer op dit album een meer experimentele kant horen. Maar omdat er ook een sterk aantal snelle nummers opstaat is World Painted Blood meer een opvolger van Seasons in the Abyss. Het zal je meer luisterbeurten kosten dan de voorganger voordat je dit album goed kan waarderen. Bij een aantal nummers zal het even duren voordat het kwartje valt. Soms ligt dat aan een enkele passage, zoals de solo’s (en wat erop volgt) in de titeltrack, die qua stijl en tempo niet echt bij de rest van het nummer passen maar nummers als ‘Beauty Through Order’, ‘Human Strain’ zijn ook een harde noot om te kraken. Gelukkig voor fans van snelheid duikt Slayer ook een aantal keer onder de drie minuten grens, wat nummers als ‘Unit 731’ of ‘Psychopathy Red’ oplevert. Geen wereldschokkend materiaal, maar degelijke nummers.

De laatste twee nummers, ‘Playing with Dolls’ en ‘Not of This God’ zijn eigenlijk het best. De eerste langzamer, de tweede snel maar beide voorbeelden van het feit dat Slayer nog steeds in staat is originele trash te schrijven. Afgezien van de teksten die Araya de wereld in schreeuwt natuurlijk, maar daar heeft Slayer nooit om bekend te staan.

Er gaan genoeg geruchten rond, al dan niet gestart door de band zelf, dat World Painted Blood weleens het laatste album zou zijn. Of dit nu wel of niet waarheid wordt, de band heeft ervoor gekozen niet de makkelijke weg te bewandelen door een tweede Christ Illusion te maken en levert met dit album een divers metalalbum af, dat in ruime voorziet in de behoefte van de (trash)metal- en Slayer fans. Mocht dit inderdaad het einde zijn dan is het wat mij betreft wel bevredigend.

Score: ★★★★☆