dredg + Emilíana Torrini @ Melkweg, Amsterdam

Zo’n vier maanden geleden deed dredg Nederland nog aan, toch staat de band er vanavond weer. Wederom staat de Oude Zaal van de Melkweg weer aardig vol en met twee voorprogramma’s belooft het een muzikale avond te worden. In The Max staat Emilíana Torrini, van wie we als klap op de vuurpijl nog een aantal nummers kunnen meepakken!

We komen binnenwandelen als Judgement Day net het podium heeft verlaten, dus na een minuut of wat wachten is het tijd voor Face Tomorrow. De heren spelen alleen werk van het laatste album, wat toch iets minder hard is als we voorheen van het gezelschap gewend waren. Desondanks lukt het de hele zaal enigszins geboeid toe te laten kijken en de echte fans zingen flink mee. Als we ouder materiaal willen horen moeten we maar naar een eigen show komen, aldus zanger Jelle Schrooten. Misschien een beetje arrogant om als voorprogramma zo te handelen, maar kwalitatief valt er op het optreden weinig aan te merken.

Ons geduld wordt zoals altijd in de Melkweg weer flink op de proef gesteld, want pas om kwart voor tien betreedt dredg het podium. Er wordt afgetrapt met ‘Pariah’, waarna nog vijf tracks van The Pariah, The Parrot, The Delusion langskomen. Op de één of andere manier lijkt de band wat dynamiek te missen. Het klinkt allemaal erg strak en zanger Gavin Hayes is goed bij stem, toch klinkt het allemaal erg mat. Of dit door de geluidskwaliteit van de Melkweg ligt of de band gewoon een matige dag heeft laten we maar even in het midden.

‘Ode To The Sun’ is de eerste van een aantal nummers van Catch Without Arms die gespeeld worden. Deze cd is een stuk gevarieerder en ook vanavond scoren de nummers beter dan het nieuwere werk. De band heeft de broertjes Patzner, cellist en violist van Judgement Day, gevraagd wat nummers mee te doen. Dit blijkt een waardige toevoeging, ook al valt het tussen de hoeveelheid verschillende geluiden een klein beetje weg af en toe.

Setlist van de eerste elf nummers:

 • Pariah
 • Light Switch
 • Gathering Pebbles
 • Saviour
 • Information
 • Stamp Of Origin: Into The Horizon
 • Ode To The Sun
 • Catch Without Arms
 • Jamais Vu
 • The Tanbark Is Hot Lava
 • Bug Eyes

Hoewel dredg weinig dynamiek vertoonde heeft de band het publiek wel een show gegeven met alle ‘grote’ nummers erin verwerkt. Of het slim was om zo snel na de vorige show langs te komen? Naar mijn idee hadden ze beter even kunnen wachten, dan was de Oude Zaal waarschijnlijk een stuk voller (het balkon was dicht en beneden was het ook niet stampvol) en had de band misschien net dat beetje meer energie wat er een supershow van had gemaakt.

We ontdekken dan dat het tussenschot naar The Max open is, iets wat niet vaak voorkomt. Hierop besluiten we aangezien dredg toch bijna is afgelopen nog wat van Emilíana Torrini mee te pakken. De IJslandse ontbrak op het Iceland Airwaves festival vorige week maar staat vanavond wel in een volle zaal. De zangeres is live al net zo zuiver als op plaat en weet met ‘Fisherman’s Woman’ en ‘Unemployed in Summertime’ als toegift een super optreden waardig af te sluiten. De reacties uit het publiek zijn erg enthousiast en het zal niet lang meer duren voor heel Nederland aan de voeten ligt van de charmante singer-songwriter.