Esser – Braveface

esserroarEsser is een solo-project, geen band. Want na in verschillende bands gezeten te hebben, doet de 23-jarige het toch liever allemaal alleen. En hoewel het lijkt alsof hij met zijn vetkuif en stoere uiterlijk elk moment ‘Greased Lightning’ kan gaan zingen, maakt hij heel andere muziek. De Engelsman staat voor heerlijke indie pop/disco. Hij stond eerder dit jaar al op EuroSonic, maar wordt nog een keer naar Nederland gehaald door het even baanbrekende London Calling.

Ben Esser gebruikt zijn stem, computers, handgeklap en verschillende instrumenten. Zijn Braveface is hiervan het resultaat. De plaat werd ge?ntroduceerd door single ‘Headlock’ en opvallend is dat de rest een stuk minder pakkend en dansvloer-achtig is. Het merendeel van de plaat is namelijk erg rustig en er komt een duidelijk gevoelige Esser naar voren.

De debuutplaat kruist veel verschillende genres door, zo gaat het van rap naar zelfs klassiek. Wel zijn de thema’s veelal hetzelfde, dit gaande over relaties(problemen) en vriendinnetjes. ‘She’s never satisfied, however hard i try’, is een van de simpele meezingstukken in het nummer “Satisfied”. Erg diepgaand is het niet, maar precies goed genoeg om tien nummers en een halfuur aan muziek mee te vullen.

Live kan de koppige Brit het overigens niet alleen waarmaken, waardoor er een volledige band rond hem is gevormd. Hierdoor zal het live ongetwijfeld een feest gaan worden. Muziek als dit is duidelijk gemaakt voor het podium, met de vele klapstukken en makkelijk zangstukken. Het is dan ook totaal geen verrassing dat het de headliner is tijdens de komende London Calling.

Score: ★★★½☆