Milking The Goatmachine – Back From The Goats

Het komt van de planeet GoatEborg, waar alle wezens een geitachtig karakter dan wel uiterlijk hebben. Opgericht door Goatfreed en Goatleeb Udder is Milking The Goatmachine gekomen naar de Aarde om het genre goatgrind bekend te maken en Back From The Goats is het resultaat. Het doel: het domineren van de wereld samen met het nieuwe extreme label Anstalt Records, dochterlabel van Nuclear Blast Records.

Duidelijk een nobel streven, maar de vraag is of deze jonge geiten het talent hebben om goede muziek te maken. Wat in elk geval al snel duidelijk word bij het beluisteren van Back From The Goats is dat het album ruwe grindcore/goatcore maakt, wat betekent dat de drums donderen, de gitaren laag staan en volgestopt met distorsion, en dat de vocalen bestaan uit lage grunts en meer van dat soort diepere keelgeluiden. Daarin is de band niet noodzakelijkerwijs vernieuwend in, maar ze zijn waarschijnlijk wel de eerste die dit combineren met zo’n apart gevoel voor humor. Het geitenthema gaat erg ver. Er komen titels langs als ‘Sour Milk Boogie’, waarbij het al snel aanlokkelijk klinkt om mee te roepen met “This is the sour milk boogie”, ‘Feed The Goat’ en het uitermate energieke ‘Surf Goataragua’, waar tevens een clip bij gemaakt is. Het blijkt een vergeite versie van ‘Surf Nicaragua’ van Sachred Reich te zijn.

De veertien nummers komen in een razend tempo voorbij. Stuk voor stuk knallen ze met energie en die kwaliteit wordt optimaal benut doordat alle nummers ook snel afgelopen zijn. Wat er nog aan is toegevoegd zijn bizarre geluidjes hier en daar, zoals samples van mekkerende geiten of een stuk gesproken tekst zoals bij het begin van ‘March Into Shed’. Het is raar om te merken, maar deze dingen helpen ook nog om een bizarre atmosfeer te kweken die wel werkt. Het is wel dubieus of de animalistische van de zanger hier en daar echt helpen, aangezien die soms meer klinken als een varken dat beseft dat het bijna geslacht gaat worden. Op elk andere moment zijn de lage grunts en krakerige schreeuwen prima, dus het valt te vergeven.

Milking The Goatmachine is eigenlijk een heel interessante act voor degenen die van de vorm van humor houden – ook wanneer de teksten wat meer richting de 18+ neigen – en hun metal het liefst zo rauw en ruig mogelijk willen. Dat maakt Back From The GoatsBack From The Goats een plaat die Anstalt Records ook direct op de markt zet als een totaal bizarre platenmaatschappij, maar wel een interessante. Het is een kwestie van afwachten hoe deze heren er op het podium uit zien. misschien wel een beetje een niche-product, maar het doet niet af aan de kwaliteit die er toch wel degelijk is. Met een consistente kwaliteit en hoogtepunten als ‘Sour Milk Boogie’, ‘Surf Goataragua’ en ‘Back From The Goats’, waarbij bij de laatste van die drie echt alle remmen los lijken te gaan in het begin, is

Score: ★★★½☆