The Setup – Torchbearer

Toen zanger Dries wegging uit The Setup was het even slikken. Even later hoorden we ook dat medeoprichter en gitarist, Andries voortaan met Born From Pain op stap zou gaan. Die band is al een tijdje verloren glorie, maar of The Setup dit wordt? Dries was namelijk kenmerkend voor het ‘The Setup-geluid’. Plus een zanger/frontman vervangen, is iets wat weinig mensen goed doen.

Met de EP Crawl & Reign lieten de Belgen al horen nog lang niet uitgebloeid te zijn. Want met Kris Deweerdt, voorheen zanger bij Officer Jones & His Patrol Car Problems en Daggers, is er een nieuw ‘The Setup-geluid ontstaan’. Het neigt meer naar de old-skool kant. Het klinkt hoger, sneller en meer richting de stemmen van de zangers uit Madball en Sick Of It All. Kris zingt hoger dan Dries maar wel met minder kracht. Ik ben dan ook benieuwd wanneer de oudere nummers uit het repertoire zullen verdwijnen van de live set.

Maar als we er geld op moeten inzitten of het nieuwe ‘The Setup-geluid’ gaat aanslaan: dan durf ik wel wat euro’s neer te leggen. De breakdowns zijn nog steeds hard en technisch, de muziek is opzwepend en muzikaal gezien is er weinig veranderd met de nieuwe gitarist. Even de gedachte uit je hoofd verdringen dat Dries kenmerkend was voor The Setup en vervolgens lekker deze, tussen old-skool en new-skool hardcore hangende plaat draaien. Hoogtepunten zijn er te vinden in de vorm van de nummers ‘Awake’ en ‘Drown And Sink’.

Score: ★★★★☆