White Lies @ Concerto, Amsterdam

whiteliesinstoreamsterdamDe Concerto, in de Utrechtsestraat in Amsterdam, doet regelmatig met optredens, unieke cd’s, gratis singletjes en andere gekke acties een poging om de verkoop van cd’s en platen te stimuleren. Zo staat op woensdagmiddag 21 oktober, een paar uur voordat ze een uitverkocht Paradiso betreden, White Lies hier met een gratis instore optreden. Tijdens de instore zal er tevens een exclusieve 7 inch box met unreleased tracks te koop zijn, die alleen vandaag en hier verkrijgbaar is. Dit voor een prijs van ?30.
--

Bij aanvang blijkt de speeltijd een stuk ruimer te zijn dan op voorhand werd aangegeven, gevolg: een Concerto die al uren voor aanvang volgepropt staat met White Lies-fans.

Aangekomen is er meteen een tegenvaller. Het is niet alleen al vroegtijdig druk, maar de harde 16 uur die op de website staat, wordt iets genuanceerder met een poster in Concerto. Hier staat plots dat de band het podium zal gaan betreden tussen 16 en 18 uur. Veel fans blijven stevig staan tot de Engelse heren komen spelen, maar andere bezwijken onder hun rookverslaving en gaan toch liever naar buiten. Dit om vervolgens hun goede plek voor het podium te moeten verliezen. Zoals helaas verwacht kon worden, komen twee afgevaardigde van de groep pas rond 17:30 het kleine ge?mproviseerde podium betreden.
--

Hoewel zanger Harry McVeigh normaal in een pikzwart kostuum gekleed gaat, wordt dit akoestische optreden gedaan in een simpel H&M’tje.

Wanneer de wachttijd langer en langer lijkt te gaan worden, komt daar eindelijk een taxi-busje met de twee White Lies’ers aan. Met veel gejuich wordt het duo ontvangen en haastig wordt het eerste nummer ingestart. De band speelt ‘To Lose My Life’, gevolgd door ‘Unfinished Business’ en verlaat hierna alweer het podium. Er ontstaat veel onbegrip en verwarring in het publiek, was dit het alweer? Dit was het alweer.
--

Na het optreden is het nog even ergens eten en dan richting Paradiso, waar het al vroegtijdig net zo druk is als bij de Concerto.

De kleine zeven minuten die White Lies gaf in Concerto waren erg kort en gehaast, alsof frontman Harry McVeigh het even tussen twee interviews ingepland kreeg. Vervelend voor de mensen die van ver kwamen en al erg lang stonden te wachten. Toch zijn er weinig bands van zulk formaat die gratis optredens komen geven in Nederland, dus zeuren mag eigenlijk niemand.