Arkona – Goi, Rode, Goi!

Vaak is folk metal het interessantst als de muziek in grote mate gebruik maakt van eenoorspronkelijke cultuur. Zo ook bij de band Arkona, of eigenlijk Аркона, want deze band komt uit Rusland. Het vijfde album van de band, Goi, Rode, Goi! is er weer een waar de oude pre-Christelijke Slavische cultuur elk nummer be?nvloed, aangezien de bandleden van Arkona zich zien als ‘Rodnovers’, ofwel mensen die het oude Slavische geloof weer leven proberen in te blazen.

Goi, Rode, Goi! is geen album waar je in een kleine drie kwartier doorheen luistert, want het album duurt maar liefst bijna 80 minuten. Er is dus in elk geval geen gebrek aan materiaal op het album. De veertien nummers laten de oude Slavische wereld horen, of tenminste een geromantiseerde versie daarvan. Daarbij is het wel wat lastig om de precieze inhoud te weten te komen, want bijna alles is gezongen in het Russisch. Dat kan storend zijn als je de teksten echt wil weten, maar dit had nooit in het Engels gezongen kunnen worden zonder ontrouw te zijn aan de inhoud van Goi, Rode, Goi!.

Het album begint direct al met het stormachtig sterke ‘Goi, Rode, Goi!’, waarbij de eerste hevige riffs al indruk maken, waarna de originele folk instrumenten erbij komen. Het nummer gaat over krijgers waarvan het schip zinkt in een stormachtige nacht. Als de krijgers aanspoelen op een steenachtig eilandje, beseffen ze dat ze nacht niet zullen overleven en bidden ze tot de Slavische god ‘Wind-Stribog’. De scanderende stemmen en brute vocalen van de gruntende vrouwelijke zangeres Masha combineren geweldig met het ritmische tempo en alle authentieke instrumenten die al voorbij komen. Er is zelfs een indrukwekkende clip gemaakt bij dit nummer. Toch is dit nummer slechts een klein voorproefje in vergelijking met het adembenemende ‘Na Moey Zemle’ (ofwel In My Land), een werkelijk episch nummer net over de vijftien minuten lang. In dit nummer verlaat een krijger zijn thuisland om in andere landen het geluk te zoeken. In die andere landen vertellen deze mensen hem dat hun geluk ligt in hun prachtige eigen lang, cultuur, goden, tradities en meer van dat al, wat natuurlijk een wijze les voor de krijger die zo het geluk in zijn eigen land kan vinden. Het echte interessante is echter, dat Arkona hier de hulp heeft ingeroepen van andere bands. We horen bandleden van Obtest uit Litouwen, M?negarm uit Zweden, Skyforger uit Letland, Menhir uit Duitsland en Heidevolk uit Nederland. Wees dus niet al te verrast als je al de talen hoort langskomen, maar geniet van de reis door de culturen heen. Het moge duidelijk zijn dat de nummers stuk voor stuk vol zitten met alles wat folk metal interessant maakt. Neem ‘Yarilo’, een ode aan de jonge Slavische god van de lente Yarilo, of ‘Arkona’, wat verwijst naar de plaats wat ooit het spirituele centrum van de Baltisch-Slavische stammen was, voordat het verwoest werd door de Christenen in 1168, waardoor het een symbool is geworden voor de verloren cultuur.

Dan is er nog haast geen woord besteed aan de waslijst van instrumenten en gasten, wat allemaal op het album te horen valt. Tientallen instrumenten, waaronder typische Russische instrumenten, zijn te horen, van fluiten tot speciale snaarinstrumenten en blaasinstrumenten. Daarboven komt de energieke zang van de wonderschone Masha, die clean een prachtige stem heeft, maar daarnaast ook nog eens een geweldige grunt en schreeuw laat horen. Goi, Rode, Goi! is misschien wel een van de beste folk metal albums van de laatste tijden, maar in elk geval van dit jaar. Voor liefhebbers tevens een goede reden om Russisch te gaan leren.

Score: ★★★★½