Raised Fist – Veil Of Ignorance

In 2006 kwam een nieuw album uit van de Zweedse hardcore gigant Raised Fist. Sound Of The Republic klonk wel anders dan zijn twee voorgangers, naast de keiharde in your face hardcore werd er een soort industrial laagje over de nummer heen gegoten. Na even wennen bleek ook dit album een regelrechte voltreffer. Nu ligt dan eindelijk Veil Of Ignorance in de winkels, en naast dat dit het langste album tot nu toe is moeten we ook weer aan andere zaken wennen.

De snelste hardcore band uit Zweden heeft wat gas terug genomen. Helaas pakt dit niet altijd even goed uit, want de snelheid was juist een van de sterkste punten van Raised Fist. Van de veertien nummers staan er nog genoeg “oude” nummers op dit album. Klappers zoals ‘They Can’t Keep Us Down’, ‘Never Negotiate’, ‘City of Gold’, ‘Keeping It To Yourself’ en ‘Afraid’ passen uitstekend bij de rest van het repertoire van de band. Ook qua teksten zit de band weer op hetzelfde, hoge niveau. Luister zo maar eens naar ‘Friends and Traitors’. Ook de productie is ijzersterk.

Herinner je je ‘Time Will Let You Go, All Alone, I Break’ van het vorige album nog? Vergelijk dit nummer maar eens met ‘Wounds’, ‘My Last Day’, ‘Disbelief’ of de instrumentale afsluiter. Hierop is duidelijk te horen dat de band een stapje terug doet qua agressie en tempo. Ook nummers als ‘I Have to Pretend’ en ‘Words and Phrases’, een soort combinatie van bovengenoemde stijlen, zijn wat sneller maar zonder de ouderwetse Raised Fist punch die de hele tijd aanwezig is.

Geen ballads, pfff, maar de keiharde in your face hardcore is er wel een stuk minder in your face op geworden. De balans op Veil of Ignorance is aan de scheve kant, er staan gelukkig net wat meer snelle nummers op. Tijdens de tour, toen de band ook in Nederland en Belgi? speelde, bleek dat de nieuwe nummers live vaak een stuk sneller en harder gespeeld worden. Wellicht is het nieuwe album iets te experimenteel voor je hardcore smaak, maar live hoef je nergens bang voor te zijn.

Score: ★★★½☆