Strung Out – Agents Of The Underground

Strung Out was jarenlang een beetje de vreemde eend in de bijt onder de Fat Wreck-bands. In de jaren negentig draaide het label immer voornamelijk op punkrock a la NOFX en Lagwagon. Tegenwoordig is het label wat diverser en valt een band als Strung Out wat minder op. Agents Of The Underground is alweer het zevende album van de punkrockers die het genre samenvoegen met vrij technische metalriffs.Dit jaar kwam ook al een compilatie uit maar Agents Of The Underground is toch het album waar we met zijn allen naar uitkeken. En ja hoor, het is zanger/tekenaar Jason Cruz weer gelukt een spuuglelijke hoes te maken, chapeau. Maar daar gaat het niet om.

De muzikale capaciteiten van deze band staan nog steeds als een huis. Als geen ander weten ze punkrock, en dan de rauwe variant maar ook de meer poppy versie, te mixen met behoorlijk technische metalriffs, die op een gemiddelde heavy of trash metal plaat niet zouden misstaan. Cruz heeft daarbovenop best een uniek stemgeluid. Het vorige album Blackhawks Over Los Angeles was sterk maar eigenlijk meer van hetzelfde. Ook Agents Of The Underground is meer van hetzelfde maar de band heeft er nu voor gekozen terug te gaan naar hun beginperiode, midden jaren negentig. En die was fantastisch!

De elf tracks op dit album zijn daarom weer wat rauwer, wat energieker, wat frisser dan we de afgelopen jaren gewend waren van de Amerikanen. Ook de productie klinkt meer zoals vroeger, en niet zo gelikt als op Blackhawks. In dik een half uur ramt de band er elf nummers doorheen. Het kost weer enige tijd voordat het kwartje valt maar Agents Of The Underground is kwalitatief een van de betere Strung Out albums. Wat minder hitgevoelig, afgezien van opener ‘Black Crosses’, maar daarom zeker niet minder de moeite waard.

Let op, sinds de zomer zijn Fat Wreck-albums eindelijk goedkoper en ook dit album ligt nu voor de prijs van rond de dertien euro in de winkel.

Score: ★★½☆☆