The Twilight Sad – Forget The Night Ahead

De nieuwe plaat van The Twilight Sad. Na twee jaar gespeeld te hebben met EP’s, b-sides en onuitgebracht materiaal, is daar dan eindelijk Forget The Night Ahead. De heren komen uit Schotland en dat staat niet alleen netjes op hun MySpace-pagina, maar ook is het overduidelijk aan de stem van James Graham te horen. De plaat is duidelijk be?nvloed door The Cure en ligt erg zwaar op de maag; donker, bloederig en wanhopig.

Vanaf de eerste noot wordt duidelijk dat dit vooral live het publiek omver zal doen blazen. Naar verwachting zal een heuse gitaarmuur het publiek van London Calling gaan overdonderen. Geen wonder dat ze onlangs Amerika onveilig hebben gemaakt met landgenoten Mogwai, want ook die zijn meesters in het pakken bij de keel en niet meer loslaten. Maar ook mogen ze zich hierdoor meten met A Place To Burty Strangers, die met hun zware, atmosferisch rock ook in Paradiso staan.

Dat het niet alleen opzwepend is, bewijst de relatief pakkende single. Het nummer ‘I became a Prostitute’ heeft een prachtige videoclip en is een stuk rustiger dan de overige nummers. Een omschakeling is er bij het instrumentale ‘Scissors’, het nummers bevat drie minuten enkel white noise en ligt gitaarwerk. Het geeft duidelijk een overgang aan en de zes komende nummers, zijn ook zeker anders dan de voorgangers. Stukken experimenteler.

Waar het debuut nog atmosferisch was, is nu alles veel grauwer geworden. Leuk voor de fans? Voor sommige wel, voor sommige niet.

Score: ★★★★☆