European Plague Tour @ Bibelot, Dordrecht

Op een maandagavond ziet het zwart in het Dordtse Bibelot, zwart van de zwart geklede mensen. Vanavond hebben death metal fans zich verzameld om te genieten van vier verschillende bands in het genre tijdens de European Plague Tour.
Het Zweedse Evocation heeft de zware taak de avond te beginnen en helaas weet de band het publiek niet echt op te warmen. Hun vrij standaard geluid brengt niet meer dan een beleefd applaus op. Ook de tweede band, de Duitsers van Obscura hebben het zwaar. Voortgekomen uit Necrophagist brachten zij dit jaar het sterke Cosmogenesis uit, waar live dan ook veel van gespeeld wordt. Nummers als ‘The Anticosmic Overload’ en ‘Universe Momentum’ staan als een huis. De reden waarom de band dan ook vrij weinig respons krijgt heeft te maken met de technische metal die op het eerste gehoor zeer moeilijk te verteren is. Live vallen de gitaartrucjes ook een beetje weg waardoor de show niet zo memorabel is als het nieuwe album. Zeker een band om in de gaten te houden.

Er wordt lekker snel omgebouwd en betreedt Dying Fetus het podium. De extreme death metal/grindcore bands doet het een stuk beter bij het publiek, logisch omdat de band behoorlijk groot is maar ook omdat de show heel erg goed is. Dat er slechts drie man op het podium staan is absoluut niet aan de show af te horen. Van het nieuwe album Descend into Depravity worden slechts enkele nummers gespeeld (waaronder ‘Your Treachery Will Die with You’ en ‘Shepherd’s Commandment’), de rest van de set is een mooie dwarsdoorsnede van hun discografie: ‘Homicidal Retribution’, ‘One Shot, One Kill’, ‘Kill Your Mother, Rape Your Dog’, ‘Praise The Lord (Opium For Masses)’: allemaal komen ze voorbij in een strakke en gierend harde set. Dying Fetus blijkt de band van de avond te zijn.Want hoewel de set van grootheden Cannibal Corpse staat ook al een huis en hoewel hun show ook erg strak is mis ik iets. De band staat met plezier op het podium en het publiek gaat los maar op de een of andere manier lijken de nummers live nog meer op elkaar dan op de albums en weet de band niet het wow gevoel over te brengen dat bij live death metal hoort. Desalniettemin hoeft er niet geklaagd te worden, de show is lang en er komen genoeg klassiekers voorbij (met als toegift natuurlijk ‘Hammer Smashed Face’).

Iets na elven stroomt Bibelot leeg en kan de menigte terugkijken op gevarieerde shows die de death metal fan genoeg genot verschaft moeten hebben. Op naar de volgende package tour!

  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Hyves
  • MySpace
  • Tumblr
  • MSN Reporter