God Help The Girl – God Help The Girl

Na veel succes behaald te hebben met Belle And Sebastian, volgt bandleider en singer-songwriter Stuart Murdoch momenteel zijn droom. Hij begon met het schrijven van een rockmusical gebracht door zangeressen. Onder de naam God Help The Girl wordt hij omringd door dames, schreef een titelloos album en gaat een aantal concertzalen langs. Waardoor een vergelijking met zijn eerdere werk bijna verplicht lijkt. En Stuart maakt het ons extra erg makkelijk, want het schijfje bevat een Belle And Sebastian-cover.
De zangeressen werden met auditierondes gezocht via wedstrijden op het internet, hij maakte een keuze en samen met heel de Belle And Sebastian-crew ging hij de studio in. De muziek resulteerde in het oude geluid van zijn band, dit met een laagje meer musical en vergelijkbaar met 60’s meidenbands en 80’s indie.

Catherine Ireton, Brittany Stallings, Dina Bankole, Celia Garcia, Anna Miles, Asya en Neil Hannon doen de vocalen bij God Help The Girl. Maar ook Stuart Murdoch pakt regelmatig de microfoon, en de nummers ‘A Uni?ed Theory’ en ‘Music Room Window’ zijn simpelweg instrumentaal. Opvallend is ook het nummer ‘Funny Little Frog’, een nieuwe versie van de gelijknamige Belle And Sebastian-hit. Nu gezongen door een vrouw en veel minder feestelijk. Hierdoor krijgt het nummers een heel andere boodschap, zeker niet verkeerd, maar wel even wennen.

Leuk is vooral het sluitende ‘A Down And Dusky Blonde’, waarin bijna al de muzikanten samenkomen. Het is blijkbaar een erg leuk feest geweest in de studio en dit hoor je goed terug. Het is een mooie zomerse plaat geworden. Door de vele vrolijke en diverse zangstemmen is het een erg frisse plaat album, maar of het project ook echt een blijvertje is, lijkt me niet.

Score: ★★★½☆