Bring Me the Horizon e.a. @ Melkweg, Amsterdam

bmthDe weg naar het Leidseplein weten de mannen van Bring Me the Horizon, A Day to Remember en August Burns Red ondertussen makkelijk te vinden. Allen stonden ze dit jaar al eerder in Amsterdam. En het succes van de headliner kent geen grenzen, wisten ze vorig jaar nog de Oude Zaal uit te verkopen, doen ze vandaag precies hetzelfde met The Max. De grote zaal van de Melkweg verwelkomt 1.500 bezoekers en het is al snel druk.

Die drukte wordt sommigen buiten al te veel. De emo’s staan al rijen dik en dan moeten de deuren nog open gaan. De een is nog meer uitgedost als de ander en sommige haardossen zijn zo groot dat het lijkt alsof ze een eigen leven leiden. Aan odd one out August Burns Red de eer om de avond te openen, maar door wat vreemde omstandigheden met de gastenlijstplaatsen missen we deze hardste band van het package.

Nadat we via het management van August Burns Red dan toch nog naar binnen mogen, is het een drukte van jewelste in de garderobe. Iedereen moet natuurlijk een nieuwe shirtje voor veel te veel geld scoren. Velen vergeten de zaal in te lopen als het tijd is voor A Day To Remember om te beginnen. Direct was het tijd voor een altopit en de vele crowdsurfers kwamen al vroeg het podium opzetten.
De speelse backdrop van de band laat duidelijk zien wat de doelgroep is van deze vijf Amerikanen en met deze show maken de mannen duidelijk dat er nog flink wat gesleuteld mag worden aan de muziek. De band is vanavond zeer wisselvallig en laten vooral aan het einde van de show steekjes vallen. Ook al laat het geluid te wensen over, voor de meeste scenesters maakt dit niet uit.

Ze zijn idolaat van hun helden, de band kan in hun ogen dan ook niets verkeerds doen. Vocalist Jeremy McKinnon haalt vele uithalen niet en de band in z’n totaliteit haalt het niveau van de plaat bij lange na niet. Is de band moe? Is de gebruiksduur van het simpele bandrecept afgenomen? Niemand die het weet. Gelukkig voor de band is de scene nog steeds helemaal gek op ze en zelfs na een ondermaatse show als deze gaan de handjes op elkaar. Voor nu even rust, straks is het tijd voor de hoofdact van vanavond.
--

Zanger Oliver Sykes is vandaag gehesen in een shirt van Haribo Macht Kinder Froh. Een Nederlandse band die blijkbaar steeds meer fans voor zich weet te winnen.

Bring Me the Horizon smeedt het ijzer op z’n heetst. Na een club- en festivaltour door Europa, komen ze gewoon nog een keer. Kwalijk kun je het de Britten niet nemen, het staat stampvol en ze vormen samen met de andere twee een geweldige package. Toch komt het gros van het publiek echt voor dit vijftal. En opvallend is dat de heren vandaag niet spelen met een grote poster, maar met vier grote lichtbakken op de achtergrond. De letters B.M.T.H. geven meer dan duidelijk aan met welke mannen we vanavond te maken hebben. Loopt de grootheidswaan ditmaal echt iets uit de hand?

Dat de band een groeispurt heeft op alle vlakken, is duidelijk. Waren ze met hun laatste album al een stuk toegankelijker geworden, blijken ze vanavond nog een stap dichter bij een wereldverovering. Het optreden is gevuld met erg rustige overgangen en het podium is een heuse speeltuin. Een groot percentage van de bezoekers heeft vandaag het podium belopen om er vervolgens, met heel veel moed en toch zorgvuldig, er weer van af te springen. Dit soms met tientallen tegelijk. Dat het niet altijd goed gaat, bewijst de grote klappers die er soms gemaakt worden.