Devin Towsend Project – Addicted

De tweede telg uit het Devin Townsend Project is het meest toegankelijke album dat de Canadese Devin Townsend tot nu toe heeft gemaakt. Een absolute tegenhanger van zijn experimentele voorganger Ki. Addicted staat vol heerlijke rechttoe, rechtaan riffs. En gastzangeres Anneke van Giersbergen? Zij schittert als nooit te voren!

Typisch Townsend. Hij schotelt de luisteraar weer iets totaal anders voor dan je van hem verwacht. Tien over het algemeen kort maar krachtige nummers vol lompe gitaarriffs, melodieuze zanglijnen en over het algemeen een positieve sound. Echt een U-turn ten opzichte van het album Ki dat naast experimenteel ook nog eens heel dreigend was.

Op Addicted staat de muur van geluid nog steeds overeind, maar geen van de nummers klinkt zo agressief als Strapping Young Lad. De ballad ‘Ih-Ah!’ is zelfs een radiovriendelijk nummer. Ook de Rammstein-achtige synths kunnen bij fans van het hardere werk wel eens bitter op hun bordje vallen.

Anneke van Giersbergen heeft een opvallend grote rol. Ze schittert bijna in elk nummer, soms in duet met Townsend en soms solo. Vooral in ‘Supercrush!’ en ‘Hyperdrive!’ haalt ze enorm uit met haar engelachtige stem. Deze nieuwe versie van Townsend’s Hyperdrive! is een versie die ooit door Agua de Annique, de nieuwe band van Anneke van Giersbergen, werd gecoverd.

Met deze cd keert Devin Townsend weer terug naar de tijd van Ocean Machine. Nog nooit was zijn doelstelling zo helder. Drie kwartier lang beuken zonder melodie te verliezen. Dat is goed gelukt. Addicted is een uitlaatklep geworden die weer een heel nieuwe groep fans zal aanspreken. Anders, maar toch weer heel lekker!

Score: ★★★★☆