Kings Of Convenience – Declaration Of Dependence

We zagen Kings of Convenience onlangs nog in Reykjavik de sterren van de hemel spelen en inmiddels ligt Declaration of Dependence alweer een tijdje in de schappen. Dit derde album is er weer een van uitzonderlijke klasse en benadrukt eens en te meer hoe fijn rustige luistermuziek kan zijn.

Het duo Erlend ?ye en Eirik Glambek B?e timmert al heel wat jaren aan de weg. In 1999 kwam het tweetal bij elkaar en sindsdien is de carrière van beide heren alleen maar vooruitgegaan. Een aantal nummers van de nieuwe plaat Declaration of Dependence hoorden we in IJsland al voorbijkomen (en wellicht ook in Paradiso) en aan de reactie van het publiek te zien pakte dit goed uit.

De cover van het album past qua sfeer perfect bij tracks als ’24-25′ en ‘Boat Behind’. De muzikanten weten je mee te nemen in een wereld van rust en geven je het gevoel dat alles wel goedkomt. Hier en daar lijkt het wat op Simon & Garfunkel, maar het is toch allemaal net wat vrolijker. De sound is ten opzichte van de vorige albums weinig veranderd, ondanks dat Riot On An Empty Street alweer vijf jaar oud is.

Op de tweede helft van het album zijn wat minder catchy deuntjes te horen en is het sprankelende ook een beetje weg. Toch blijft het het akoestische gitaargeluid heerlijk in het gehoor liggen en vooral de stem van Erlend ?ye, die met side project The Whitest Boy Alive ook de wereld over gaat en zijn stem al verleende aan nummers van R?yksopp, is wonderschoon.

Declaration of Dependence is het bewijs dat er anno 2009 nog goede luistermuziek gemaakt wordt. Wat vaak jammer is bij dit soort muziek is dat de band het live niet waar kan maken. Bij Kings of Convenience is het tegendeel waar: zelden zal je zo overrompeld weglopen bij een optreden. Deze plaat hoort in de top tien van 2009.

Score: ★★★★½