Sonic Syndicate – Rebellion EP

Sonic Syndicate maakt al bijna een decennium melodische death metal met redelijk succes. Het geluid, wat doet denken aan In Flames en Soilwork, wordt soms wel eens gezien als het echte geluid van moderne metal. Toen in Maart werd aangekondigd dat zanger Roland Johansson de band zou verlaten, waren er natuurlijk genoeg fans die hun hart vasthielden, zeker toen in Augustus de band voor het laatst met deze zanger speelde. De Rebellion EP laat de nieuwe zanger van Sonic Syndicate horen, en is tegelijkertijd een voorproefje voor het album dat gepland is voor een release in de lente in 2010.

Er staan echter eigenlijk echter maar twee nieuwe nummers op deze release, dus verwacht niet te veel materiaal. Het is meer bedoeld om de fans te introduceren met Nathan James Biggs, de nieuwe zanger. Deze zanger zong oorspronkelijk in het kleine The Hollow Earth Theory, een jonge, maar veelbelovende band. Het blijkt een goede keuze te zijn. Het nummer ‘Burn This City‘, een ongelofelijk catchy nummer, laat een geluid horen die naadloos past bij het geluid van de band. De meeste van de rauwe vocalen worden nog steeds door Richard Sjunnesson gezongen, maar de cleane vocalen van Nathan James Biggs zijn duidelijk van een hoog kaliber met een flink bereik. Ook het andere nummer, ‘Rebellion In Nightmareland’ laat een begin horen waar de rauwe vocalen elkaar afwisselen, waarna ook hier bij het refrein een heel aantrekkelijk geluid te horen valt. De release eindigt met een andere versie van ‘Burn This City’, eentje die voor de radio bedoeld is. Het verschil is echter miniem.

De Rebellion EP is natuurlijk maar een klein voorproefje, maar belooft wel een interessant album van Sonic Syndicate in 2010. De release zelf is echter wel heel kort, en de nummers zijn ook wel erg veilig. Het is echter wel belangrijk dat het de fans de garantie kan geven dat er nog steeds een degelijke zanger bij Sonic Syndicate zal zijn, wat natuurlijk goed is om te weten. Hopelijk zal Nathan ook live de belofte waar kunnen maken.

Score: ★★★½☆