Jiggy Djé

Door Jasper Wijker 2 november 2009 Reacties staat uit voor Jiggy Djé

Terwijl de Melkweg zich voorbereid op Winne en Jiggy Djé die vanavond hun kunsten zullen vertonen, heb ik na wat geritsel mijn backstagepas bemachtigd. Vanavond heb ik de kans om Jiggy wat vragen te stellen voordat hij aan zijn show begint. Een volle backstage, zeker veertig mensen, zorgt voor een gezellige sfeer als ik met Jiggy een plek zoek om rustig een interview te doen.

Jiggy vertelt mij dat op het moment dat hij begon internet nog niet heel populair was. “Toen ik begon, moest je het opzoeken. Het was niet op tv, het was niet op de radio, niet in de cd-winkels, niet in de kledingwinkels. Het was eigenlijk alleen in de grote steden. Je kon wat cd’tjes kopen, het was wat moeilijker. En dat maakte het ook leuk, omdat je het moest zoeken. Nu is het met internet een stuk makkelijker te vinden, en dat heeft zijn voor- en zijn nadelen. Het nadeel is dat alles laagdrempelig wordt, hierdoor is de kans dat de kwaliteit verminderd groter.”

“Mijn eerste optredens waren voornamelijk in Amersfoort en net daarbuiten. Eén van de meer memorabele DAC optredens was in Houten waar we in het voorprogramma stonden van Spookrijders. Dat was het eerste grotere optreden dat we deden, toen dachten we: “Ja, dope!” We vierden het dan ook alsof we de Champions League hadden gewonnen. Na dit optreden kwamen ook meer grotere optredens in andere steden.” Vertelt Jiggy over zijn eerste optredens.

Nu Jiggy zijn eigen label heeft, maakt hij zich druk om andere dingen. “Vroeger maakte we ons druk of de beat wel goed ging en of het optreden wel lekker zou lopen. Nu maak ik me druk om andere dingen, of iedereen er wel is en hoe vol de zaal is en dat ze vooral los kunnen gaan. Uiteraard zijn de gezonde zenuwen vijf minuten voor het optreden nog steeds aanwezig, en dat is goed ook.”

Als ik Jiggy vraag hoe hij aan de naam van zijn label komt, en of het iets te maken heeft met het originele verhaal over de ark van Noah antwoordt hij: “Noah’s Ark het verhaal is gewoon een heel episch verhaal, en daar houd ik best wel van. Van die grote verhalen en mythen. Ook qua beats en raps hou ik daarvan. Het verhaal van ark van Noah staat daarnaast in meerdere boeken, en dat zorgt voor een universeel karakter binnen de religies. Maar vooral het verhaal op zich is een heel tof verhaal. Verder heeft het er weinig mee te maken, ik haal de mensen aan boord waarvan ik denk dat ze erbij horen. Maar ik zie mezelf niet als Noah of zo.”

Jiggy is één van de weinige rappers met een eigen label en op de vraag of het moeilijk is om vooruit te komen in de scene antwoordt Jiggy: “Dat kan jij denk ik beter beoordelen dan ik, ik bedoel, ik vind dat ik ver ben gekomen. Een label betekent niet meteen dat iets goed is. TopNotch staat niet meteen garant voor kwaliteit, en Noah’s Ark ook niet. Bij TopNotch zijn mensen gekomen en gegaan en dat gaat bij Noah’s Ark waarschijnlijk ook gewoon gebeuren. Ik vind het wel heel tof om alles voor mezelf te regelen. Zoals gister hebben we een aantal awards ontvangen en dat voelt dan toch als verdiensten voor de label in het algemeen. Helaas heb ik iets minder tijd voor het creatieve en ben ik ook veel bezig met het strategische deel. Wat meer werken zegmaar, mailen, bellen en op tijd opstaan.”In het filmpje dat op de website van de Melkweg staat zegt Jiggy aan het eind: “Het vervelendste aan interviews vind ik dat ze zo lang duren.” Reden genoeg om Jiggy een uitleg te vragen. Vind je interviews het vervelendste wat je moet doen? “Nee helemaal niet, dat was gewoon een grapje. Dat was een filmpje voor Feis Magazine, ik vind interviews helemaal niet vervelend. Ik vind het juist heel tof, het is een soort filosoferen. Iemand stelt een vraag en dan denk ik daarover. En misschien vraagt hij wel iets waar ik nog niet aan gedacht heb. Natuurlijk worden met veel interviews dezelfde vragen gesteld, maar dat vind ik niet erg. Misschien verander ik wel en geef ik een ander antwoord.”

Via Hyves zie je allemaal foto’s van mensen die ‘arks-up’ gooien of shirts aan hebben. Als ik Jiggy vraag of het een soort symbool is antwoordt hij lachend: “Ja, het is wel een beetje een hype aan het worden. Maar dat is niet het doel. Het is leuk dat ze allemaal zo doen, want zij kennen mij wel. Maar ik ken hun nog niet, en als ze een ark gooien of een shirt aan hebben dan weet ik dat ze me kennen. Het is een soort band die je dan hebt, en dat is gewoon heel grappig.”

Op Noah’s Ark heeft Jiggy ‘Keyser punchline’ anders gespeld dan verwacht. Om dit toch duidelijk te krijgen vraag ik hem de uitleg hierachter.

“ ‘Keyser’ heb ik met een y en een s gespeld omdat we tijdens het schieten van de ‘Dikke Neus’ video een apotheek tegenkwamen die Keyser heette, en dat leek me leuk om in de clip te gebruiken. Daarom heb ik ‘Keyser’ zo gespeld zodat we het konden gebruiken. En zo heb ik wel meer dingen veranderd omdat ik zoiets dergelijks zag.”

Jiggy vertelde eerder al dat internet in het begin van zijn hiphop carrière niet van invloed was. Toch wou ik hem even vragen of het hem nu wel geholpen heeft. “Ik heb wel bekendheid aan internet te danken, ik bedoel Hyves en Twitter helpen daarbij. Maar ook 101Bars is een begrip geworden in de Nederhopscene, als je een sessie heb op 101bars dan heb je bekendheid ‘over-night’. Ik bedoel, je bent meteen bekend bij iedereen, dus ik denk zeker wel dat internet mij verder heeft geholpen en bekendheid heeft geboden.”

Wudstik zit officieel niet bij Noah’s Ark, toch is hij veel te vinden bij de studio. Als oud-DAC’er had ik Wudstik als lid van het label verwacht. “Ja inderdaad, Wudstik staat niet officieel bij het label onder contract. Echter niet alles is officieel, ik bedoel hij draagt wel bij aan een productie, en hij hoort er ook zeker bij. Alleen niet officieel, daarom staat hij ook niet op de website. Misschien komt dat later nog dat Wudstik iets uitbrengt via Noah’s Ark, maar op dit moment ziet het er niet naar uit.”

Uiteraard vraag ik Jiggy ook als laatste vraag welke superkracht hij zou willen hebben. En zonder twijfel antwoordt hij:

“Liefde, extra liefde. Dat is wat alle goede superhelden gemeen hebben, ‘Love conquers all’, en de goede winnen tenslotte altijd.”

Je kunt geen reactie achterlaten.