Delain @ Broerenkerk, Zwolle

Delain logoHalloween: de perfecte avond voor een concert. Een kerk is daarom ook een geschikte omgeving. Op zaterdag 31 oktober herhaalt Delain hun concert van 2007 in de Broerenkerk in Zwolle, als laatste editie van het November Rain-festival en tevens de afsluiter van de April Rain-tour. Met vijf heren en een dame was het echter niet genoeg; voor dit concert waren ook speciale gasten uitgenodigd.

Wat dan weer een beetje jammer is, is dat de band bewust een half uur later begint dan gepland. Niet dat het nodig is om spanning op te bouwen, want de volle Broerenkerk staat te springen om Delain. Maar na het gothic metal-waardige bombastische intro, betreden toch eindelijk de muzikanten van Delain het podium. Onder luid gejuich van het publiek beginnen zij dan te spelen aan de set, waarin nummers opgenomen zijn van het eerste album, Lucidity, maar ook van April Rain.

Delain Broerenkerk 5

Het eerste album is uitgevoerd als een project, met meerdere grote namen uit de metal scene. Voor dit concert zijn daarom twee bekende artiesten uitgenodigd, die er zin in lijken te hebben. Zanger en bassist Marco Hietala, van de Finse band Nightwish, zingt mee op meerdere nummers, waaronder het stevige nummer The Gathering, een duet tussen zangeres Charlotte Wessels en hemzelf. Ook Floor Jansen (ex-After Forever, ReVamp) draagt haar steentje bij, ondanks dat ze niet met Delain heeft gewerkt aan de plaat. De Zwolse band krijgt, samen met de gasten, dus de hele kerk aan het klappen en springen.

Delain Broerenkerk 2

De band zorgt voor een mooie afwisseling tussen nieuwe en oude nummers. Ook klinkt het niet alsof ze het precies ingestudeerd hebben, maar een stuk spontaner door lichte veranderingen in zang- en gitaarlijnen. Wat dan wel weer jammer is, is dat Charlotte rare uithaaltjes toevoegt aan het einde van een zin. Het mag dan wel ‘origineel’ zijn, maar het doet afbreuk aan de muziek. Gelukkig verdwijnt dit naarmate de avond vordert.

Delain Broerenkerk 1

Halverwege het concert wordt er even tijd gemaakt voor een aankondiging. Een paar dagen voor het concert was het al op de website bekend gemaakt, maar nu volg de offici?le aankondiging: Ronald Landa, de gitarist, gaat Delain verlaten. Dit emotionele moment werd nog even versterkt door het daaropvolgende nummer Stay Forever.

Delain Broerenkerk 3

We kunnen dus concluderen dat Delain leuke feestjes kan bouwen. Met grote namen uit de metal scene als ondersteuning van hun toch al sterke performance maken ze van dit heilige bouwwerk een heuse rock tempel. Om meerdere redenen was dit dus een bijzonder concert, voor zowel de fans als de muzikanten zelf. Voor degenen die het gemist hebben: er is materiaal opgenomen, dat zeer waarschijnlijk ook uitgebracht gaat worden.

Delain Broerenkerk 4