Handful Of Hate – You Will Bleed

Het is tegenwoordig zelden meer het geval dat bands tegenwoordig echte pure black metal maken. Invloeden uit bijvoorbeeld death metal en symphonic power metal be?nvloeden het geluid zo, dat de markt van de traditionele black metal, zoals die in de begin jaren ’90 in zwang is geraakt, niet meer is wat het was. De Italianen van Handful Of Hate hebben daarentegen dat typische geluid sinds 1993 niet opgegeven, waardoor het nieuwe zesde album You Will Bleed goed zou moeten aansluiten bij diegenen onder ons die terugverlangt naar vroegere tijden.

Er staan negen razendsnelle nummers op You Will Bleed, waarop we de black metal cliché kunnen tellen. Een omgekeerd kruis op de cover, duistere thema’s als pijn, marteling, haat, duisternis en natuurlijk het negatieve van het Christendom, lage en rauwe gitaren op topsnelheid, donderende drums en een krakende half-gillende stem zijn de voorspelbare ingredi?nten, maar het is tenminste wel verfrissend dat Handful Of Hate af en toe erg interessante melodie?n kent. Bovendien zijn de nummers goed uit elkaar te houden, wat erop wijst dat You Will Bleed ook na herhaald gebruik niet veel afzwakt.

Een veel gebruikt trucje bij Handful Of Hate is overduidelijk kleine gitaarmelodie?n herhaaldelijk achter te plakken zodat een duister, hypnotiserend effect ontstaat. Neem bijvoorbeeld het nummer ‘Bliss Between Thorns’, waarop dit misschien wel het beste te horen valt, aangezien de band continu weer terugkomt bij hetzelfde herhaalde melodietje, ook al wordt het onderbroken door andere stukjes en van de nodige vocalen voorzien. Het werkt misschien bijna wat simpel, maar het werkt wel en zorgt een dreunend, goed in het oor liggend ritme waarop de haren vanzelf gaan rondzwaaien.

Soms vallen de vocalen van de zanger weg in de donder en bliksem van al het gitaargeweld, wat misschien wel iets beter mee omgegaan had kunnen worden in het productieproces. Dit valt bijvoorbeeld te merken in het verder zeer degelijke nummer ‘I Gave You Scars’, waar een vrij intense energie wordt opgebouwd en weer laten zakken, om steeds weer intenser op te komen. Klapper van het album is tot echt het laatste nummer, ‘Extremism Made Fire – Cholera!’, waarbij snelheid én catchy melodie?n geen enkel moment verzwakken of vervelen.

Handful Of Hate brengt met You Will Bleed een traditioneel black metal album, wat uiterst snel en energiek in elkaar zit. Het is echter ook weinig verrassend, voorspelbaar qua thematiek, en niet altijd tot in de puntjes uitgedacht. Uiteindelijk is het album voor de liefhebber van black metal zeker een goede aanrader, maar kunnen de meeste anderen het album gerust laten liggen zonder iets te hebben gemist.

Score: ★★½☆☆