Heather Nova + Ben Taylor @ Chassé Theater, Breda

Door Marcel Kamphuis 4 november 2009 Reacties staat uit voor Heather Nova + Ben Taylor @ Chassé Theater, Breda

Ze stond al vijfmaal op Lowlands, meerdere keren op Pinkpop en onlangs nog op Pinkpop Classic. En na verschillende poppodia in het land platgespeeld te hebben, zijn nu Groningen, Den-Haag en Breda aan de beurt. Ditmaal zijn het de theaters die de blondine aandoet. De Engelse singer-songwriter Heather Nova gaat met Ben Taylor door Europa en staat vandaag in het Chassé Theater. Een prachtige combinatie, die vooral dient als experiment. Het betreft namelijk een probeerreeks van mede-organisator MEZZ. En dat het succes heeft, blijkt aan de opkomst.De zaal is muisstil wanneer singer-songwriter Ben Taylor het podium betreedt. Natuurlijk is hij enorm trots dat hij vandaag het voorprogramma mag verzorgen en laat dit ook meerdere keren weten. Dat hij een vlotte babbel heeft, wordt al erg snel duidelijk. En hoewel sommige toeschouwers het vervelend vinden, praat hij de nummers erg komisch en goed aan elkaar. Zo vertelt hij een nummer speciaal voor zijn moeder geschreven te hebben. Deze sprak hem ooit aan dat hij altijd muziek voor zijn vriendinnetjes schreef, maar nooit voor haar. Met zulke introducties blijken de nummers ook heel anders over te komen. Hierdoor krijgt het optreden een extra intiem gevoel. En dat hij zijn talent niet van een vreemde heeft, blijkt dat zijn gehele gezin muzikanten zijn. De 32-jarige wordt veelal omschreven als “neo-psychodelic folk funk” en weet vandaag een erg mooi en sprankelende set neer te zetten.

Tijdens het ombouwen wordt er een kleine pauze ingelast. Veel mensen verlaten de stoelen en de zittenblijvers worden ge?nformeerd dat het concert van Heather Nova opgenomen zal worden. Dit om uiteindelijk aangeboden te worden via haar website met een ‘high quality mp3’ voor tien euro. Grappig.
En dan Heather Nova. De 42-jarige begint haar setlist met het nieuwe ‘Ride’ en hoewel haar The Jasmine Flower slechts een jaartje oud, heeft het zeker niet de overhand.Vandaag krijgen we letterlijk een uitgeklede versie van haar werk, dit vari?rend tot oud en nieuw. Zelfs verzoeknummers worden gespeeld. Hierbij komt dat haar po?tische teksten erg ingetogen zijn verpakt, dit met een cello, piano, akoestische en elektrische gitaren. Het is iets minder poppy en pakkend dan gebruikelijk en past perfect in de huidige zetting. Vooral voor het publiek is het een spannende zetting. Er is namelijk geen mogelijkheid tot praten, drank halen, een toiletbezoek of stiekem vroegtijdig de zaal verlaten. Opvallend is dat dit toch regelmatig gedaan wordt, wat het concept nogal knullig maakt.

Veel aplaus krijgt de zangeres vooral bij het nummer ‘Someone New’. De origenele versie is een samenwerking met de Zweedse popgroep Eskobar, maar vandaag is het Ben Taylor die meezingt.

Opvallend is dat vandaag de set begint en eindigt met een nieuw nummer. Maar na met ‘Out In New Mexico’ het optreden afgesloten te lijken hebben, komt de blondine terug. Als toegift volgt klassieker ‘Walking Higher’ en het nieuwe’Beautiful Storm’. Afsluiten met een nieuw nummers is erg gedurfd, maar de nieuwste nummers passen inderdaad veel beter in de akoestische sfeer vanavond. Toch jammer dat er weinige echte klassiekers zijn gespeeld en het optreden niet echt veel power had. Volgende keer beter, dan weer met een knallende band in Paradiso?

Je kunt geen reactie achterlaten.