P3 Demonstratie @ Gemeentehuis, Purmerend

Door Marcel Kamphuis 4 november 2009 1

Morgen, donderdag 5 november 2009, beslist de gemeente of P3 Purmerend een grote verandering zal ondergaan in de toekomst. In het ergste geval betekent dit het einde van de concertzaal, wat drie jaar na de opening natuurlijk erg sneu is. Om dit te voorkomen, willen de bezoekers en organisatoren een duidelijk gebaar maken. Iedereen wordt op de vooravond opgeroepen om ’s avonds aanwezig te zijn in het gemeentehuis (tegenover P3) om zijn steun te betuigen. Ook ROAR E-Zine was aanwezig.

Voordat de zitting van vier spannende uren gaat beginnen, staat programmeur/productieleider Waldo Volmer buiten nog een sigaretje te roken. En hoofd publiciteit/officemanager Monique Scholten staat naast hem wat flyers uit te delen. Last-minute is er namelijk een groot pamflet gemaakt met de slogan ‘Pal Voor P3’, dezelfde slogan is gedrukt op de shirts van de werknemers en de tientallen vrijwilligers die vandaag aanwezig zijn. Zenuwachtig? Aan de manier waarop Waldo zijn sigaretje rookt, lijkt het mee te vallen. Hij werd destijds weggepikt bij het Amersfoortse poppodium De Kelder en werd naar Purmerend gehaald en hier met open armen ontvangen om P3 te gaan opzetten. ‘We gaan vanavond steun betuigen aan poppodium P3, er zijn plannen om vanaf 2012 rigoureus te gaan bezuinigen. Dit terwijl we subsidie nodig hebben om als poppodium te kunnen blijven draaien. En wij willen vandaag vooral aangeven dat we het daar niet mee eens zijn, dit met een vreedzaam en stil protest. Dit door hier aanwezig te zijn en we hopen natuurlijk op een grote opkomst. Er zijn ruim 2.800 mensen die onze on-line petitie hebben getekend in de eerste week, en hopelijk komt een groot gedeelte hiervan ook vanavond.’

Wat nou als uiteindelijk de uitslag negatief blijkt te zijn? ‘Dan moeten we onze vervolgstappen gaan bepalen, maar voor nu hebben we alle vertrouwen dat de raad met goede tegenvoorstellen gaat komen. We hebben zelf ook een tegenvoorstel ingediend. Een voorstel waarin we wel willen meedenken en -werken in de bezuiniging en kijken of we ook met minder subsidie de tent draaiende kunnen houden. We zijn zelf erg tevreden hoe het momenteel met P3 gaat en zo ook de gemeente. Maar er moet nu eenmaal bezuinigd worden in Purmerend en ze hebben gekeken waar veel te halen valt, dit bleek de P3 te zijn. Volgens mij geeft de bezuiniging hierop echter geen oplossing op het tekort wat er is ontstaan. De oplossing is niet zaligmakend en kan ook ergens anders gezocht worden.’

Wat kunnen we vanavond verwachten? ‘Het is een algemene beschouwing, een debat tussen de raad en het college. Het college heeft het bezuinigingsplan bedacht en gelukkig blijkt dat veel politieke partijen dit ook helemaal niet steunen. Zo bleek uit een vooronderzoek van ons. ‘

En hoewel de politiek zich buigt over de toekomst van het pop- en cultuurpodium, vinden sommige dat er een ander gebaar gemaakt had moeten worden. Zo blijkt buiten het gemeentehuis, want op een bankje in het park heeft de jeugd zich verzameld om vanaf daar een gebaar te maken. Zo ook de 16-jarige Jelle. Met een gitaar in de hand is hij wat akkoorden aan het spelen. ‘Ik ben hier om mijn steun te betuigen voor de P3. Ik ben expres niet binnen gaan zitten omdat het een saaie bedoening is en het ook gewoon niet werkt. Er had wat meer actie moeten zijn. Ik had ook een veel grotere menigte verwacht die echt actie ging voeren, met doeken en dergelijke. Ikzelf kom zeer regelmatig in de P3, ik oefen er wekelijks met m’n band Vox. Maar ik was ook bij concerten als Lordi en ga binnenkort naar Sons of Seasons.’

Doordat de gemeente van Purmerend erg veel politieke partijen kent en elke partij een lang betoog wilt houden, is het helaas niet gelukt om vanavond al met een uitkomst te komen. Wel blijken veel partijen, zoals Waldo reeds liet weten, gelukkig niks te zien in het voorstel om te bezuinigen op de P3. Zo laat de PvdA bijvoorbeeld weten genoeg andere plannen te hebben om geld vandaan te halen.

Eén reactie »

  1. Jelle Terpstra 5 september 2010 om 17:41 -

    Lol, die Jelle dude ben ik xD