Brendan Benson @ Melkweg, Amsterdam

Door Gastschrijver 5 november 2009 Reacties staat uit voor Brendan Benson @ Melkweg, Amsterdam

Terwijl collega Raconteur Jack White met zijn band The Dead Weather de wereld rondreist doen de andere zanger het nu solo. Brendan Benson is misschien niet zo populair als zijn maatje, maar kan in zijn eentje ook zeker een potje breken. Eerlijk is eerlijk: het verschil moet er wezen. Terwijl White gisteren voor een uitverkochte MAX stond, moet Benson het met een voor de helft gevulde Oude Zaal doen in Amsterdam. De mensen die er zijn weet hij echter met gemak te overtuigen.

Van de twee muzikanten is Benson meer de liedjesman en White meer de rocker. Niets mis mee natuurlijk, want ‘You Don’t Understand’ is misschien wel een van de mooiste nummers van The Raconteurs. Toch besluipt vanavond af en toe het gevoel dat het allemaal wel iets steviger had gemogen. Af en toe rockt Benson wel, maar het blijft binnen de lijntjes en zo komt het af en toe ook ietwat geforceerd over.

Gelukkig zijn er dan nog de liedjes. De laatste plaat van Benson, My Old Familiar Friend, staat er vol mee. De zanger opent zijn set meteen met het sterkste nummer: ‘A Whole Lot Better’. Naarmate het nummer vordert, groeit ook het enthousiasme in de zaal. Al snel blijkt dan ook dat de mensen die de moeite hebben genomen om te komen ook daadwerkelijk echte fans zijn.

Dat wil nog wel eens een probleem zijn bij concerten waar Melkweg kaarthouders gratis naar toe mogen: een gebrek aan enthousiasme. Wat dat betreft ontvangt Benson dan ook een dikke pluim. Zijn nummers zijn niet de meest ontoegankelijke en daar plukt hij vanavond de vruchten van. Niet meer dan terecht ook, al gaan de nummers na verloop van tijd wel een beetje op elkaar lijken.

Al met al bewijst Benson enerzijds dat hij het ook op eigen houtje kan, maar anderzijds dat hij beter tot zijn recht komt met een echte rocker als Jack White. Zijn solo albums zijn een leuk uitstapje en hebben niet voor niets een eigen schare fans. Fans die zullen schrikken als ze horen met wat voor herrie Benson zich nog meer inlaat. Maar laat het nou net die herrie zijn waar de zanger een stuk beter in is.

Je kunt geen reactie achterlaten.