Pearl Jam – Backspacer

Door Marcel Kamphuis 5 november 2009 Reacties staat uit voor Pearl Jam – Backspacer

The Seattle Sound. De Amerikaanse staat Washington, en met namen de stad Seattle, is een enorme broeiplek voor rockbands. Hier worden daar dagelijks nieuwe formaties geboren en nieuwe hits geschreven, ongeveer vergelijkbaar met onze Den-Haag. Samen met Alice In Chains, The Melvins, Soundgarden, Nirvana en Mudhoney, is Pearl Jam een van de grootste in de stad. En dat de heren nog altijd spectaculair zijn bewezen ze onlangs met Backspacer, alweer het negende album van de rockers.
Op het nieuwe schijfje staat uiteraard Brendan O’Brien achter de knoppen, ondertussen bijna uitgegroeid tot zesde bandlid. Die met wat kleine tussenstoppen, eigenlijk al sinds 1993 achter de tafels staat bij de Pearl Jam-platen. Mede hierdoor heeft Pearl Jam altijd een vertrouwd en ruw geluid gehouden. De muziek is be?nvloed door pop en new wave, maar is vooral heerlijke rockmuziek met scheurende gitaarstukken. Never change a winning team, moet de groep gedacht hebben.

Hoewel de band van Eddy Vedder momenteel is uitgegroeid tot ongekend formaat, zijn de roots nog altijd zichtbaar. Eerste single ‘The Fixer’ bevat namelijk niet alleen het vertrouwde geluid, maar de videoclip is geschoten in The Showbox. Dit is een concertzaal in thuisstad Seattle. Ook het ongepolijste uit de begin carrière van de heren, is in de single duidelijk terug te horen.

De live-shows van Pearl Jam zijn al jaren een plezier voor het oog en werden onlangs zelfs bekroond met ‘Het beste Pinkpop-moment’. Ook met de nieuwe nummers gaat het ze zeker lukken om te overtuigen. Het enige minpunt aan de nieuwe plaat is de duratie. Slechts een half uur. Hoewel ze erg alternatief klinken en ogen, is het jammer dat ze toch de trend van korte albums hebben gevolgd.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.