While Heaven Wept – Vast Oceans Lachrymose

Door Ben van Kempen 6 november 2009 Reacties staat uit voor While Heaven Wept – Vast Oceans Lachrymose

Met een bandnaam als While Heaven Wept en een album naar wat verwijst naar gehele oceanen die ontstaan door tranen, zou je voor het luisteren haast wel denken dat Vast Oceans Lachrymose wel een erg melancholieke plaat zou moeten zijn. Niets is minder waar, want het album is eerder een uiterst atmosferisch metal album met progressieve invloeden, waarbij de treurnis subtiel werkt.

While Heaven Wept is een band die ontstaan is tijdens een middelbare school, en ook al staat de band erom bekend dat het een enorme hoeveelheid veranderingen in de line-up heeft meegemaakt, is vocalist, gitarist en toetsenist – ofwel de grootste constante factor van de band – Tom Philips altijd in de band geweest. Sinds het vorige album zijn er maar liefst zes jaar verstreken. Er zijn veel problemen geweest waardoor Vast Oceans Lachrymose een moeilijke weg moest volgen om werkelijkheid te worden. Het resultaat mag er echter zijn.

Het album, verdeeld in zes stukken, begint massief maar toch licht verteerbaar, en uiterst indrukwekkend met ‘The Furthest Shore’. Het nummer blijkt al snel van donderend episch over te kunnen schakelen naar zoet gevoelig. Daarbij zijn de vocalen van Rain Irving, die tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn met die Russel Allen van Symphony X, simpelweg fenomenaal. Het nummer dat absoluut niet de weg met de voorspelbare structuur begaat laat een muzikale reis van meer dan een kwartier horen, waarbij hier en daar stukken met absolute briljante donderende drums en aantrekkelijke riffs worden gespeeld.

De rest van het album doet niet onder voor dit eerste nummer. De sterke vocalen blijven perfect gebalanceerd om de ingewikkelde, complexe structuren door de nummers heen en eigenlijk zou Rain Irving’s aandeel nog wat groter mogen zijn geweest. Hier en daar zijn de intro’s en outro’s overmatig lang, voorbij het punt dat er atmosfeer mee kan worden opgebouwd, maar dat kan de band worden vergeven op een album waarbij het gevoel in zo’n mate belangrijk is. Bovendien kan de band ook uiterst intens te werk gaan, zoals te horen valt op ‘Living Sepulchre’. Let wel, While Heaven Wept laat op Vast Oceans Lachrymose nergens echt harde muziek horen – wel intens, maar niet hard – waardoor Vast Oceans Lachrymose ook goed toegankelijk is voor diegenen die daar niet goed tegen kunnen. De liefhebbers van echt harde muziek zullen het echter soms te laf vinden klinken. Te hard zou echter niet goed passen bij het gevoel van Vast Oceans Lachrymose dat groeit naar mate de plaat vaker wordt geluisterd. En een album dat echt een eigen gevoel weet te veroveren is er een die de moeite waard is.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.