Ancestors – Of Sound Mind

Door Ben van Kempen 7 november 2009 Reacties staat uit voor Ancestors – Of Sound Mind

Het tweede album van de band Ancestors is recentelijk uitgekomen onder de naam Of Sound Mind. Het vijftal uit Los Angeles maakt down-tempo, psychedelische stoner. Dat betekent onder andere enorm lange, psychedelisch-experimentele nummers. Zo stonden er maar twee nummers op het eerste album. Zo gek is het nog niet op Of Sound Mind, maar dit is zeker geen album met een voorspelbare structuur.

Na een raar intro genaamd ‘From Nothing’ met rare, blikkige geluiden horen we ‘Mother Animal’, waar de duistere psychedelische reis begint. Het is lastig te beschrijven waar Ancestors naar klinkt, omdat het een totaal onorthodoxe mix laat horen van bombastische, trage riffs en complexe ritmes, waarop hier en daar geluiden zijn gezet die denken aan ambient muziek. Een subtiel diepe stem én een rauwe stem zoals we bij bijvoorbeeld Mastodon horen is wat de zang daar nog bovenop gooit – een zang die eigenlijk wel meer gebruikt had mogen worden op Of Sound Mind dat in zo’n mate bezig is met het rijke, trage en experimentele geluid dat de vocalen een beetje het onderspit delven, wat jammer is.

Ancestors is een band die zichzelf duidelijk pusht om het zichzelf moeilijk te maken. Vergelijkingen met Kyuss, King Crimson, Pink Floyd en meer zijn allemaal redelijk, maar toch ook veel te vaag. Ancestors gaat namelijk nog een stapje verder. ‘Mother Animal’ bijvoorbeeld is een nummer waarbij de energie langzaam opbouwt door steeds meer en meer te laten horen van de sublieme riffs, maar daarbij verlaat de band alle conventies, want deze opbouw is zeker niet voorspelbaar en van het concept refrein lijkt de band nog nooit gehoord te hebben. Dat betekent niet dat er geen terugkerende en opbouwende elementen zijn.

Andere nummers zijn nog minder voorspelbaar. Om goed van Ancestors te kunnen genieten, is het dan ook belangrijk om enigszins het vertrouwde los te laten. Het is niet mogelijk om de boodschap volledig te begrijpen, maar dat is ook niet echt erg. Of Sound Mind gaat thematisch over de onzekere factoren van de menselijke psychologie en wat voor effect dat heeft op de ontwikkeling van de moderne samenleving. Het vijftal probeert zo inzicht te leveren door vooral vragen te stellen. Dit is iets wat echter door de lange instrumentele stukken sowieso wat op de achtergrond verschuift.

Of Sound Mind is geen muziek om makkelijk mee om te gaan. Het album kan of een ongelofelijke psychedelische reis zijn waarbij de traag opbouwende, lekker rauwe riffs de ideale manier zijn om het effect van een drugs-trip te vervangen (of versterken) – en dan is ‘Bounty Of Age’ misschien zelfs al het hoogtepunt. Het kan echter ook een benauwend en onbegrijpelijk experiment zijn waar een verlangen naar structuur en aantrekkelijkere elementen de boventoon tot stand komt. Wat het album in elk geval uitstekend doet is iets unieks neerzetten. Het is een album wat je óf gewoon niet begrijpt óf heel goed vind.

Score: ★★★★☆

Je kunt geen reactie achterlaten.