Portugal. The Man @ Rotown, Rotterdam

ptmPortugal. The Man houdt van Rotterdam. Dat kunnen we tenminste concluderen uit het feit dat de Amerikaanse band in één jaar voor de derde keer in de stad te vinden is. Naast een bezoek aan het Metropolis festival staat de band vanavond net als vorige keer op het podium van Rotown.

In tegenstelling tot vorige keer is de zaal nu wel behoorlijk gevuld. En terecht, want de vorige shows hebben bewezen dat Portugal. The Man live als een huis staat. In juni kwam het vierde album van de band uit, genaamd The Satanic Satanist, gevolgd door een complete akoestische versie van dit album: The Majestic Majesty.

De band speelt vanavond met de originele opstelling. Hoewel backup zangeres Zoe Manville veel te horen is op het nieuwe album is zij er bij deze tour niet bij. Het blijft vrij donker als de band begint te spelen. Afgezien van een paar lampen op het podium is er geen lichtshow. Dit levert een bijzondere sfeer op, die eigenlijk best goed past bij wat we horen op het kleine podium.

portugaltheman_1

Maar wat horen we dan op dat podium? Het is moeilijk om de muziek van Portugal. The Man te defini?ren. In de songs zijn enorm veel stijlen te herkennen zoals country, folk, blues en ook psychedelische invloeden. Maar de kracht van de band is dat het van al deze stijlen zijn eigen sound heeft weten te cre?ren. Denk aan bands als Yeasayer en The Mars Volta. Wel moet gezegd worden dat het nieuwe album meer toegankelijke popsongs bevat dan het oudere werk. Dit is echter geen negatief punt want de band heeft zijn veelzijdige kant weten te behouden. Er is slechts een groter liedjesgehalte ontstaan.
Na een kwartier wordt duidelijk dat we ons niet vergist hebben, dit klinkt wederom erg goed. We worden meegenomen van kwetsbare liedjes en meeslepende improvisaties tot aan stevige gitaarpartijen, zonder dat het aan eenheid ontbreekt.

portugaltheman_2

Zanger John Gourley heeft vanonder zijn pet weinig interactie met het publiek. Maar dit past op een of andere manier weer erg goed bij de hele sfeer die het optreden uitstraalt. Er wordt een erg gevarieerde setlist gespeeld. Zowel de bekende nummers als ‘AKA M-80 The Wolf’, ‘Lay Me Back Down’ en de nieuwe songs ‘People Say’, ‘Work All Day’ en ‘Do You’ komen voorbij. En er is zelfs een cover te horen van David Bowie’s ‘Moonage Daydream’. Portugal. The Man is een band die live beter uit de verf komt dan op cd. De songs worden erg los en met veel ruimte voor improvisatie gespeeld en het optreden blijft daardoor spannend en gaat eigenlijk nooit vervelen.

portugaltheman_3

Nadat bassist Zach Carrothers het publiek nadrukkelijk bedankt voor de grote opkomst en het enthousiasme wordt er een toegift gegeven met als afsluiter ‘1989’. Portugal. The Man bewijst vanavond wederom een uitstekende liveband te zijn. En dan mag je wat ons betreft nog wel vaker langskomen.