Weezer – Raditude

Een jaar na het hun derde self-titled album (in de volksmond The Red Album) ligt er alweer een nieuw Weezer album in de winkels: Raditude met een vet coole springende hond op de voorkant. En Weezer zou Weezer niet zijn door met dit album vriend en vijand te verbazen en beide licht teleur te stellen.

Vantevoren schreeuwden de fans al moord en brand. Met een aangekondigde samenwerking met Lil Wayne, nummers als ‘I’m Your Daddy’, ‘The Girl Got Hot’, ‘Can’t Stop Partying’ en een cover van Lady Gaga in het live repertoire zou dit album niks worden. En het was sowieso al veel te vroeg.

Weezer heeft schijt aan de rest van de wereld lijkt want met Raditude doet de band precies waar men over speculeerde op internet. Het is een synth poprock album geworden, met behoorlijk dansbare tracks zoals de drie eerder genoemde nummers. Ook staan er typische vrolijke Weezer poprock nummers op zoals de eerste single (‘If You’re Wondering If I Want You To) I Want You To’ of ‘Trippin’ Down The Freeway’. Misschien niet waar de die-hard fans op zaten te wachten?

Eigenlijk piekte Weezer met haar eerste twee albums, op alle andere erna stonden vaak nogal veel fillers. Leuk voor de echte fans, maar vaak nummers die je na het luisteren gelijk weer vergeten was. Raditude heeft hier helaas ook last van. Het overgrote deel van de nummers is wel de moeite waard maar het Indiase ‘Love Is the Answer’ is een van de missers van het album, samen met ‘Put Me Back Toghether’. Het is weer een Cuomo album, hij zingt weer alles en slechts een nummer is door een ander bandlid geschreven (‘In the Mall’).

Raditude is een beetje gek album, aan de ene kant typisch Weezer (geweldige teksten weer) maar aan de andere kant is vooral het synth element zo wennen dat het voor sommige fans wellicht te ver gaat. Hopelijk wint de band hier wel een grote schare nieuwe fans mee, ze hebben het verdiend. Ik hoop dat op het volgende album Weezer gewoon weer lekker doet waar ze zin in hebben want op het eigenwijze Raditude staat genoeg leuks voor weer een heel jaar.

Score: ★★★½☆