Renske de Greef – Seks In Afrika

Door Marcel Kamphuis 8 november 2009 Reacties staat uit voor Renske de Greef – Seks In Afrika

De Utrechtse Renske de Greef is een schrijfster die vooral bekend is geworden door haar schunnige columns over seks en relaties. Dit voor o.a. het online jongerenmagazine Spunk, maar ook in haar eigen boeken wordt werkelijk elk weekendgeheim onthuld. Opvallend hierdoor is de serieuze samenwerking die ze aanging met Plan Nederland (Foster Parents Plan), een organisatie die zich bezighoudt met o.a. ontwikkelingssamenwerking. Ze werd hierdoor uitgenodigd om Afrika te bezoeken, ze bezocht de landen Malawi, Kenia, Mali en Oeganda en ging daar op zoek naar de seksuele zeden en gewoonten van de Afrikanen. Het gevolg hiervan was Seks in Afrika, die op donderdag 1 december 2005 werd uitgebracht ter gelegenheid van de Wereld AIDS Dag.

Het boek betreft, zoals we van de schrijfster ondertussen gewend zijn, een verzameling van columns. De jonge schrijfster houdt zich niet bezig met het schrijven van romans, maar haar kracht ligt duidelijk in de korte verhalen. Toch is er wel degelijk een rode draad in het boek. Ook vertrouwd is haar goede vriend en Spunk-hoofdredacteur Jan Hoek, die samen met haar in het continent was. Samen belanden ze in de meest bizarre situaties en ontmoeten ze opvallende mensen, wat een horde grappige verhalen oplevert.

Het boek van Renske zit niet anders in elkaar dan gewend, naast veel vrolijke feesten en ontmoetingen is er namelijk ook een keerzijde. Was het in Lust nog de schrijfster zelf met penisnijd of afknappers, gaat het met Seks in Afrika stukken verder. Ze bezocht projecten voor hiv-besmette jongeren, ontmoette een besnijder en sprak een homoprostituee.

Het derde boek van Renske is helaas minder een pageturner dan verwacht. De sekscolumnist praat over ernstige aidsproblemen in Afrika, maar persoonlijk lees ik liever over 25-jarigen die weer een klunzig vriendje mee naar huis heeft genomen. Haar bevalt het gelukkig beter. Na Seks in Afrika is de interesse in het continent nog niet voorbij, de eerste helft van 2008 verbleef ze namelijk samen met Jan Hoek in Tanzania om een jongerentijdschrift op te zetten.

Score: ★★★☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.