Viral Radio @ Trouw, Amsterdam

Onder de noemer Viral Radio wordt in Trouw (Amsterdam) alweer een tijdje experimentele bassbeats geprogrammeerd. Ondanks het feit dat eerdere headliners als Clark, Flying Lotus en Mala over een grotere catalogus beschikken is het vanavond, 6 november, toch behoorlijk gevuld bij Hudson Mohawke. Vanavond presenteert de geboren Glaswegian zijn debuutalbum Butter. Dat Mohawke zijn plaat presenteert in Amsterdam is minder vreemd dan je op voorhand zou denken: de laatste maanden heeft Hudson zich in Amsterdam gevestigd om zich volledig te kunnen concentreren op zijn debuut, dat uit is gekomen op Warp.

Nadat Mamiko Motto de eerste bezoekers warmdraait is het tijd voor Ras G. Ras is onderdeel van de zogenaamde Brainfeeder-crew, waar ook onder andere Flying Lotus en Samiyam tot behoren. Het lijkt alsof de Amerikaan niet helemaal weet wat hij met het Amsterdamse publiek van Trouw aanmoet. Het eerste halfuur van zijn live-set is behoorlijk experimenteel te noemen, waarbij de verknipte hiphopbeats zelden van het kaliber 4×4 zijn. Niet minder goed, maar wel minder dansbaar. Met dit laatste waarschijnlijk in het achterhoofd trapt Ras na dat eerste half het gaspedaal diep in het rood en in zet tien minuten tijd de ene na de andere harde dubsteptrack in. Zo komen onder andere compromisloze tracks van 16Bit en Rusko voorbij, wat een groot contrast is met het eerste gedeelte van zijn set. Het publiek smult er van, maar Ras zelf trekt voortijdig aan de noodrem en vult het laatste kwartiertje in met zijn eigen beats vergelijkbaar met het eerste half uur. Vreemde tweedeling in zijn optreden.Nadat Cinnaman en Juha, residents van Viral Radio, na Ras G. enkele plaatjes opzetten is het tijd voor de man waarvoor iedereen lijkt te zijn gekomen. Zodra Hudson Mohawke Trouw vult met zijn eerste melodie?n wordt het gauw druk vooraan. Het vroeg in de set ingezette ‘Overnight’, prijsnummer van EP Polyfolk Dance, resulteert in het nodige duw- en trekwerk. Nu zijn moshpits bij dubstepfeesten de laatste tijd eerder regel dan uitzondering. Maar aangezien op diezelfde avond in Paradiso onder de veelzeggende noemer MOSH! dubstepgiganten Skream en Benga stonden geprogrammeerd, zou je toch bijna zeggen dat het publiek met een voorliefde voor de mosh in Paradiso en niet in Trouw te vinden zou zijn. En alhoewel Hudson na die eerste explosie het rustige ‘Star Crackout’ opzet om het publiek wellicht wat tot bedaren te brengen, gaat het bij ‘Zoo00OOom’ fout. De toon van de pit (op de toch niet zo heel agressieve muziek van Hudson Mohawke) slaat om in negatieve zin en enkele jongemannen gaan met elkaar op de vuist.

Na deze schermutseling vindt er echter een klopjacht plaats door de beveiliging waarna de rotte appels verwijderd worden. De sfeer slaat om van beklemmend en duister naar een hele positieve, waarna Hudson Mohawke pas echt aan zijn zegetocht kan beginnen. Het ene na het andere nummer van Butter wordt met open armen door het publiek ontvangen, met daarnaast tracks van zijn mixtape Hudson’s Heeters Vol. 1 en doorbraak-12” Ooops!

Nadat Juha en met name Cinnaman het laatste uurtje zoals altijd glorieus voldraaien is het uit met de pret. Ondanks het opstootje tijdens Hudson Mohawke wederom een geslaagde Viral Radio.

Viral radio december: Lorn, Alex Nut