Delany – Blaze And Ashes

Door Ben van Kempen 10 november 2009 Reacties staat uit voor Delany – Blaze And Ashes

Voor degenen die bekend zijn met de schrijver Wolfgang Hohlbein, de Duitse schrijver die al meer dan 35 miljoen boeken heeft verkocht, zal Blaze And Ashes van Delany heel interessant zijn. Dit conceptalbum is gebaseerd op zijn werk Chronicle of the Immortals. Delany, een project met bekende artiesten uit de rock en metal muziekindustrie, hoopt eer aan dit werk te doen met album wat toch het beste te beschrijven is als een soort rock opera album.

Het ontstaan van Delany is te danken aan bassist en tekstschrijver Volker Leson. Sommigen zullen deze naam misschien herkennen, want Volker Leson zit tevens in de power metal band Wizard. Hij heeft met Delany een beetje een supergroup weten aan te trekken, door zangers Lana Lane (Lana Lane, Roswell Six), David Reidman (Pink Cream 69, Adagio, Voodoo Circle) en Davy Vain (Vain) aan te trekken. Stuk voor stuk laten deze sterke vocalen horen op Blaze And Ashes, en dit blijkt al snel het sterkste punt van het album te zijn. Lana Lane heeft een sterke, maar ook zachte gevoelige stem, die bijvoorbeeld op het nummer ‘Eternity Is Yours’ goed te horen valt. Ondanks dat haar naam de grootste faam heeft veroverd, zijn de mannelijke vocalen eigenlijk nog veel boeiender op Blaze And Ashes. Davy Vain’s stem is erg karakteristiek, waardoor het alle aandacht naar zich trekt. Dit geeft een prachtig effect, wat vooral goed te merken is op ‘Planets Turning’. David Reidman is eveneens erg sterk, met een bombastisch volume om elke hoogte te bereiken zonder kracht te verliezen.

De muziek van Delany lijkt voor de rest erg om de vocalen heen gebouwd, met een paar uitzonderingen hier en daar. Dat is op zich geen punt van kritiek. Neem het laatste nummer, ‘London Bridge’. De ondersteunende geluiden zijn geheel ondergeschikt aan de sterke vocalen en daardoor komt het nummer juist het beste over. Aan de andere kant zijn er stukken waarbij er net wat meer kracht of complexiteit in het gitaarwerk had mogen liggen, zelfs als dit de plaats van de vocalen een klein beetje had moeten verdringen.

Blaze And Ashes is een sterk rock album met een goed verhaal. De onsterfelijken Delany en Abu Dun zoeken naar The Phantom in Londen na rumoeren van een sterfgeval te horen. Met een beetje moeite word je al snel meegezogen in de jacht waarbij ze in de kerkers van het politiebureau terecht komen en Londen in brand komt te staan. Het is echter geen tijdloos album doordat het instrumentele gedeelte op Blaze And Ashes net wat onder de maat ligt.

Score: ★★★☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.