Ram-Zet – Neutralized

Door Ben van Kempen 10 november 2009 Reacties staat uit voor Ram-Zet – Neutralized

Sommigen hebben bij Ram-Zet wel eens voor de grap gezegd dat de band schizo-metal maakt, en met reden. Met talloze invloeden uit alle hoeken van gaten van het genre metal en erbuiten, wat op het laatste album Neutralized weer goed te merken is, is Ram-Zet onder geen enkele noemer te vangen. Daarom noemen we het maar avant-garde metal, een term die eigenlijk alleen maar meer vragen doet opwekken.

Neutralized is bijna dwangmatig lastig. Zelfs op het verraderlijk catchy nummer ‘I Am Dirt’ gaat de muziek allerlei kanten op. De vocalen van Miriam Renv?g, beter bekend als Sfinx, zijn krachtig en zoet, maar eigenlijk zijn de razende riffs nog aantrekkelijker. Het ware gezicht van Ram-Zet komt echter eerder boven op het complex razende ‘222’, waarbij de afwisseling van de vrouwelijke vocalen van Sfinx steken prachtig af bij de rauwe vocalen van het meesterbrein van de band, Zet. De rare, experimentele geluiden komen hier dan nog bij, om het nummer ongemakkelijk aantrekkelijk te maken.

Progressief en psychedelisch-psychotisch, op ‘Addict’ horen we laag op laag van onverwachte verrassingen. Het is duidelijk dat Ram-Zet nooit echt populair zal zijn, want ondanks complexe, met vlagen briljante melodie?n, is dit gewoon moeilijke muziek om mee om te gaan. Het valt niet te controleren – als het lijkt op te bouwen naar een krachtige uitbarsting, horen we slechts een raar stuk met viool. Willen we eigenlijk een robuust refrein horen, berg je dan maar, want dan zijn het tempowisselingen die je krijgt. Het betekent allemaal niet dat Ram-Zet niet hevig is, niet progressief is, niet gevoelig is, niet psychedelisch is – nee, het probleem is soms juist dat het allemaal is en soms zelfs allemaal tegelijkertijd. Soms werkt dit, maar soms blijft het te lastig om het te omvatten.

Neutralized is eigenlijk wel gewoon een goed album. Het zit duidelijk erg professioneel in elkaar. Er zitten uiterst veel elementen in die de mogelijkheid om de luisteraar tot op het bot onder de indruk te krijgen. Van de technisch sterke vocalen, zowel de vrouwelijke als de mannelijke, en de duistere, rauwe riffs, tot de onheilspellende viool en de snerpende elektronische geluiden. Overigens, bonuspunten voor diegene die de didgeridoo weet te herkennen. Het grootste probleem is dat Neutralized tevens wat onoverzichtelijk en uiterst gevuld aanvoelt. Daarbij is het niet een geluid die iedereen echt zal kunnen appreci?ren. Diegenen die de rijke gelaagdheid van Ram-Zet goed kunnen verwerken hebben met Neutralized een theatraal, gevuld, energiek staaltje werk.

Score: ★★★☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.