Japanese Gum – Hey Folks! Nevermind, we are all falling down

Door Marcel Kamphuis 11 november 2009 Reacties staat uit voor Japanese Gum – Hey Folks! Nevermind, we are all falling down

Met slechts enkele optredens in thuisland Itali?, zal Japanese Gum vast niet het best bewaarde geheim van het land zijn. Het project bestaat uit de vrienden Davide Cedolin en Paolo Tortora. De twee deden het eerst nog samen met Luigi Bozzo, maar bleken toch beter als tweetal door de deur te kunnen. Ze sloten zichzelf op in de studio en Hey Folks! Nevermind, we are all falling down werd geboren.

De muziek karakteriseerde zich door vertraagde gitaren, rustige zang, elektronische beats en aardig wat synths. Het is echter niet terecht om ze hierdoor gelijk in een bepaalde hoek te duwen. Ze zijn namelijk nergens in te duwen. En hoewel ze met hun EP nog ambient-achtig waren, is het deze plaat meer shoegazing psychedelisch. Zelf noemen ze het ‘a perfect balanced combo of liquid atmosphere, droning guitars, suspended vocals, electronic patterns and real drums.’

Wanneer je de 70 minuten aan muziek hoort, is het begrijpelijk dat je even schrikt. De nummers zijn namelijk voorzien van een flink portie white noise. Alsof je naar de radio aan het luisteren bent, maar het net niet goed hebt afgesteld. Hoewel dit in het begin erg vervelend luisteren is, past het erg goed bij de muziek. Hierdoor zijn de veertien nummers nog dromeriger geworden.

De debuutplaat is zeker een opvallende. Het klinkt erg vernieuwend en bijna buitenaards, maar is hier wel publiek voor? De mensen die naar een heerlijke plaat willen luisteren voorzien van een behoorlijk pak ruis, zijn waarschijnlijk om een hand te tellen.

Score: ★★★☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.