Mew @ Melkweg, Amsterdam

Door Kees de Jong en Minke de Haan 12 november 2009 Reacties staat uit voor Mew @ Melkweg, Amsterdam

? 11 november is de dag… dat Mew in de Melkweg spelen mag ? De laatste keer dat het Deense Mew in de hoofdstad stond staat nog vers in het geheugen gegrift. Als verrassend voorprogramma van Nine Inch Nails deed de band voor het eerst in bijna drie jaar ons kikkerlandje weer aan. Vanavond is het Mew die bovenaan het affiche staat.

De Oude Zaal is uitverkocht, aldus het briefje boven de ingang van het Amsterdamse poppodium. Na een voorprogramma van Cloudmachine is het wachten geblazen tot de lichten uitgaan. Stuk voor stuk komen de bandleden op en als laatste verschijnt het silhouet van frontman Jonas Bjerre. In de muziek van het gezelschap horen we een hoop verschillende stijlen terug. De hoge stem van de zanger is hoofdverantwoordelijk voor de eigen stijl en het kenmerkende geluid van Mew.Bekende nummers van het succesalbum And the Glass Handed Kites zoals ‘Special’ en ‘The Zookeeper’s Boy’ komen (verrassend) snel voorbij. Dit zorgt ervoor dat de sfeer er al gelijk goed in zit en het luide applaus is dan ook verdiend. Niet alleen Jonas Bjerre, maar ook de andere bandleden blijken live uitermate bekwaam te zijn. Er valt geen verkeerd gespeelde of te laag gezongen noot te bekennen.

De stroboscoop maakt het in combinatie met de visuals, die door de leadzanger zelf gemaakt worden, een mysterieus optreden. Natuurlijk mag ‘Introducing Palace Players’ van het nieuwste album No More Stories… niet ontbreken en naast de hitlijsten blijkt de nieuwe muziek ook hoog te scoren in de concertzalen. Tussendoor wordt flink mee geklapt en vooral dromerig heen en weer gedeind. Het is spijtig dat een band als deze in de Oude Zaal staat, want qua kwaliteit zou de band van mij best als hoofdact de Heineken Music Hall mogen vullen.Wie tijdens Eurosonic 2004 had gezegd dat deze band het niet zou maken komt nu bedrogen uit. Dit is waarschijnlijk een van de laatste keren geweest dat Mew in een kleine ruimte als de Oude Zaal speelt, volgende keer zal het geen probleem zijn om The Max uit te verkopen. Wij genieten voorlopig nog van het fijne concert van 11 november.

Je kunt geen reactie achterlaten.