Fehler – Adharma

Door Guido Segers 13 november 2009 Reacties staat uit voor Fehler – Adharma

Het nieuwe mini album Adharma van de Utrechtse/Bossche band Fehler mag er wezen. De hoes alleen al is gaaf, met bijpassend artwork van Michiel Eikenaar. Uitgekomen op Black Death, wat toch voor velen een kwaliteitslabeltje is, is het enige nadeel van dit schijfje dat het toch wat snel afgelopen is.

Fehler nam nog niet zo lang geleden afscheid van hun kwartetvorm, waarna de bassist de vocalen over name. Het oude werk werd eigenlijk compleet bij het oud vuil gezet en de band begon lekker opnieuw. Het resultaat mag er zijn met deze rauwe, rammende sludge metal/hardcore plaat. Zelf noemt de band als inspiratie bands als Entombed en Crowbar. Het geluid van Fehler is hier eigenlijk wel een goede balans tussen, zonder als een van de twee te klinken.

De band trapt lekker af met ‘Seasons Of The Witch’, dat lekker doorstampt. Fehler heeft ook duidelijk inspiratie geput uit het hardcore-genre, en laat dit ook meteen horen. Rauw en ongepolijst stoomt de band voort met nummers die eigenlijk wat aan de korte kant zijn. Het volgende nummer, getiteld ‘Orchid’, bestaat zelfs bijna voor de helft uit intro. Ook het nummer ‘Variations On A Theme’ valt op. Pas in de laatste seconden van het nummer zijn er wat vocalen te horen.

Het slepende ‘Blinded By Fear’ laat tot slot de band horen op zijn modderigst. Als een oude, rammelende en krakende stoomtrein komt de band hierna tot een halt.

Ik vergeet hier bijna het midden van de plaat met het nummer ‘In Her Eyes’. Een nummer dat eigenlijk er een beetje uitspringt omdat het wat normaler klinkt en echt een stuk sludgy is dan de rest van het schijfje. Het klinkt zelfs een beetje gevoelig.

De bandnaam is in strijd met hoe goed dit schijfje is. Eigenlijk kun je een band niet eenvoudig beoordelen op zeventien minuten muziek. Adharma is slechts het visitekaartje van Fehler. Een voorproefje van een band waar de liefhebbers van het genre vast meer van zullen horen. Er zit vast nog wat ontwikkeling in het geluid van deze jongens, maar als dit hun eerste kunstje is wacht ik vol spanning op de full length.

Score: ★★★☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.