George Clinton & Parliament Funkadelic @ P3, Purmerend

De Amerikaanse muzikant George Clinton is volgens velen dé grondlegger van de funk. De 68-jarige is het brein achter de bands Parliament en Funkadelic, die vooral gedurende de zeventiger en begin tachtiger jaren groot waren. De komende dagen staat Nederland op het programma en vanavond wordt de P3 in Purmerend aangedaan door de grootmeester.

Eindelijk staat de grote zaal weer eens lekker vol. Gedurende de eerste tien minuten betreden steeds meer leden van de band het podium en het is dan ook maar de vraag of alles wel gaat passen. Het duurt tien minuten voor de godfather zelf in beeld komt en dit alles gebeurt onder luid applaus.Als er uiteindelijk zo’n vijftien muzikanten staan kan het feest pas echt beginnen, want tijdens klassiekers als ‘(Not Just) Knee Deep’ en natuurlijk ‘We Want The Funk’ vliegen de ballonnen en serpentine door de zaal. Tussendoor krijgt elke muzikant de kans zichzelf te laten zien. Zo horen we tussendoor een stuk of zes zangers en zangeressen. De zogeheten P-Funk beleefde in de jaren zeventig een hoogtepunt, maar George Clinton is niet voor niets de meest gesamplede artiest ooit. Er zijn dan ook opvallend veel jongeren in de zaal te vinden die net als de ouderen vrolijk meezingen en er op los dansen. Het rookverbod wordt weer even in de kiem gesmoord en ook de artiesten lijken niet vies van een jointje.Tijdens een korte pauze vermaakt een drietal gitaristen ons, die niet altijd even strak spelen en kunnen we na de terugkomst nog genieten van ‘Bounce 2 This’ en vele andere nummers. Het is moeilijk om je voor te stellen hoe je van deze muziek niet ontspannen kan raken en het saamhorigheidsgevoel dat gecre?erd wordt is dan ook een perfect signaal naar de gemeente, die vorige week nog besloot of de P3 door kon gaan onder deze omstandigheden.

De kleurrijke vertoning weet ook vanavond weer van begin tot eind te boeien. Waar de meeste artiesten het na een ruim uurtje voor gezien houden gooien George Clinton en zijn muzikanten er een set tegenaan van maar liefst drie uur! En ach, is het met zo’n groot feestje nou echt zo erg dat de zangers en zangeressen niet alle noten haalden en de muzikanten hier en daar uit de maat speelden?