Lacrosse @ Ekko, Utrecht

Op donderdag 12 november stond de Ekko in het teken van de Zweedse indie-band Lacrosse. Dat het geen drukke avond zou worden was wel te raden, want erg veel bekendheid heeft het Zweedse zestal nog niet. Maar het aantal mensen waar het Utrechtse voorprogramma The Happy Few het mee moest doen is wel erg mager. De planning was dat deze band om kwart voor 9 het podium zou betreden, maar rond deze tijd is de zaal nog compleet leeg. Iedereen staat nog aan de bar op de gang te genieten van een biertje of een wijntje.

Een kwartier later dan gepland begint de band toch met spelen en gaan ook eindelijk een aantal toeschouwers de zaal in. De band doet erg zijn best het twintigtal toeschouwers te overtuigen en slaagt hier tot op zekere hoogte wel in. De zanger heeft een goede stem en het materiaal van de band is bij vlagen erg catchy. Toch ben ik van mening dat het iets teveel een 13-in-een-dozijn indie bandje is. Na een ongeveer een half uur spelen hebben de jongens uit Utrecht er genoeg van en verlaten zij het podium.

Een plasje, een sigaretje en een biertje later begint de Zweedse band Lacrosse met spelen. Het is nog steeds niet druk en iedereen staat achterin de zaal te hangen om te kijken hoe deze vijf heren en ene dame de ontzettend aanstekelijke indie pop ten gehore brengen. Het was aan de band af te zien dat ze aanvankelijk niet zo goed wisten wat ze met de situatie aan moesten, maar na enkele pogingen van zanger/gitarist Kristian Dahl om het publiek tot leven te brengen kwam er toch wat meer beweging. En onder het mom van een Zweedse traditie waarbij het publiek vooraan moest komen staan werd uiteindelijk het grote gat tussen publiek en band weggewerkt. Deze traditie bestond uit het gooien van snoep in het publiek. Iets wat ik goed op prijs kon stellen, ware het niet dat het allemaal karamel was. De band begon er duidelijk steeds meer plezier in te krijgen en de dansbare, aanstekelijke refreintjes die zowel van het nieuwe als het oude album kwamen klonken keer op keer erg goed. Nummers als ‘We are Kids’, ‘No More Lovesongs’, ‘Come Back Song #1’, ‘Let’s Get Old’ mochten rekenen op de meeste reactie van het publiek. Na ongeveer 50 minuten verliet de band het podium om vervolgens snel weer terug te keren onder luid gejoel om nog een encore van twee liedjes te spelen.

Met een tevreden gevoel verliet ik deze avond de Ekko, want deze band heeft duidelijk erg veel plezier in wat ze doen en hebben ook genoeg in hun mars om te overtuigen. Het zit muzikaal erg goed in elkaar en de aanstekelijke refreintjes, die aan die andere Zweedse band I’m From Barcelona doen denken, zijn erg fijn. Deze band heeft duidelijk potentie om ook grotere zalen aan het dansen te kunnen krijgen. Dus wie weet is over twee jaar de Tivoli wel aan de beurt.