De Dichter – Leren Luisteren

Door Jasper Wijker 15 november 2009 1

Kort geleden vroeg een collega of ik ge?nteresseerd was om een EP van De Dichter te reviewen. Nog nooit had ik van deze momenteel 19-jarige jongen gehoord, maar ook onbekend talent verdient een kans. Nu een paar dagen later, heb ik de cd beluisterd en kan ik mijn oordeel vellen.

De albumtitel Leren Luisteren klonk in eerste instantie een beetje arrogant, maar ik denk dat ik nu begrijp waarom het album deze naam draagt. De teksten van de jonge rapper zijn diep en klinken ook totaal anders dan we van Nederhop gewend zijn. Geen stoere teksten maar serieuze teksten met veel woordspelingen. De beats passen hier vervolgens goed bij, wat zeker een voordeel is.

De nummers op deze EP zijn niet gemaakt voor zwaar energieke optredens zoals bijvoorbeeld van Winne. Daarom wil ik de muziek van De Dichter eigenlijk niet in het rijtje Nederhop plaatsen, ik zou het eerder po?tische hiphop willen noemen. Een nummer dat ik bijzonder lekker vind klinken op deze EP is ‘Wonderland’, de heerlijke rustige beat en de rustige rapstem van De Dichter maakt het aangenaam om naar te luisteren. “We lopen op een bom, die zeker gaat ontploffen, we doen er niks tegen dus willen we het wel stoppen?”, is één van de zinnen uit dit nummer die ik zeker zal onthouden.

Deze jonge Nederlandse rapper cre?ert een stijl die voor veel mensen onbekend is. Met die stijl gaat hij vrijwel zeker nieuwe mensen aanspreken en ze overhalen om zich te verdiepen in de tekst en zijn muziek. Hij timmert goed aan de weg, onder andere 101barz benoemde hem al tot talent van de week. De Dichter valt onder de ‘new generation hiphop’, en heeft nog genoeg ruimte om verder te groeien. Ik zou zeggen pak je verrekijker, zoek hem op, en hou hem in de gaten!

Score: ★★★½☆

Eén reactie »

 1. Gieno 15 januari 2010 om 02:20 -

  opzich heeft ie ook wel een dope stem
  heel apart
  op dit moment luister ik ‘Blijf lopen’ en ik kende hem ook nog niet eerder
  maar ik moet wel zeggen dat de rijmschema’s vrij moeilijk te vinden zijn
  ik heb bijvoorbeeld nog geen simpele multie gevonden

  maar goed, zn teksten zijn niet bepaald oppervlakkig, maar ook leuk in elkaar gezet

  al met al is het gewoon een hele frisse sound
  en vind het wel leuk

  terwijl ik normaal gesproken ontzettend op rijmschema’s gesteld ben