Amon Amarth @ Melkweg, Amsterdam

Door Ben van Kempen en Mirjam van der Veldt 16 november 2009 Reacties staat uit voor Amon Amarth @ Melkweg, Amsterdam

Amon_amarth_logo Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat Amon Amarth, de band voor en door de moderne viking, aankondigde dat de bandleden hun normale baantjes konden opzeggen en echt professionele full-time muzikanten werden. Met het succes van hun laatste album, Twilight Of The Thunder God, zullen ze in ieder geval geen spijt hebben van de beslissing. Nu ze in de Melkweg spelen, met een volwaardige set ditmaal in plaats van de karige variant die we in Nederland kregen toen de band speelde als onderdeel van Slayer’s Unholy Alliance III Tour, staat het vol met fans van alle leeftijden.

Van alle leeftijden, maar wel opvallend veel daarvan van jonge leeftijd. Twilight Of The Thunder God heeft blijkbaar voor veel nieuwe, jonge fans gezorgd. De viking death metal is duidelijk aantrekkelijk voor de jongere generatie en wie kan het hen kwalijk nemen met een charismatische verschijning als zanger Johan Hegg. Eerst is het echter nog de beurt aan het voorprogramma. Dat zou eerst verzorgd worden door de band Evile, maar helaas is de bassist van Evile, Mike Alexander gestorven aan longembolie iets meer dan een maand geleden. Dat is natuurlijk zeer tragisch, maar daarnaast betekende het ook dat de band niet meer met Amon Amarth kon touren. In plaats daarvan begint om half negen de Nederlandse band Doghouse Gallows. De band is een kleine supergroup van de Nederlande metal. Zo zien we gitarist Mike Ferguson van Detonation en George Oosthoek van het niet meer bestaande Orphanage. Het is jammer dat deze laatste niet de vocalen van de band voor zijn rekening neemt, aangezien de man toch wat beroemdheid heeft vergaard met zijn grunts en screams. In plaats daarvan drumt de kleine man, waarin hij niet echt uitblinkt. In plaats daarvan staar er een forse man met een pet bij de microfoon, die moet zorgen voor de ‘dikke, zweterige mannenmetal’, zoals hij het beschrijft. Het goede aan het optreden van Doghouse Gallows is dat het er wel voor zorgt dat het bloed alvast goed begint te stromen bij de Amon Amarth fans en dat hier en daar toch wat mensen los kunnen komen. De muziek is lekker rauw en hard. Het is echter niet erg inventief. Hier en daar horen we een lekkere solo, maar het is maar moeilijk te herkennen in de muur van geluidsruis die de band produceert. Na een half uur is het alweer voorbij.

doghouse gallows 1

Het duurt nog een half uur voordat Amon Amarth het podium op komt. Daarvoor ontstaat er zelfs al een moshpit – wat zonder muziek een beetje vreemd is. Het eerste nummer is al direct een fenomenale binnenkomer – een van de bekendere nummers van het laatste album, ‘Twilight Of The Thunder God’. Over de gehele avond gezien blijkt dat de nummers van het laatste album Twilight Of The Thunder God ook gewoon het meeste energie losmaken in het publiek en het meest kunnen rekenen op bijval. Dat belooft wel wat voor de toekomst, maar ook sommigen van de oudere nummers doen het prima. Neem bijvoorbeeld ‘Death In Fire’, waarbij zanger Johan Hegg het publiek opjut om meer geluid te produceren dan het Belgische publiek wat de band een dag later zal zien. Het is niet alleen bij dit nummer dat de interactie tussen band en publiek dik in orde blijkt te zijn. Bij het nummer ‘The Dragons’ Flight Across The Waves’ neemt de band de tijd om het Nederlandse volk te complimenteren vanwege de kwaliteiten als zeelieden in de geschiedenis en ‘Embrace Of The Endless Ocean’ wordt, zoals het hoort, aan bassist Mike Alexander van Evile opgedragen.

Amon Amarth 1

Amon Amarth laat zich van een uitstekende kant zien in de Melkweg. Het is een energiek optreden met een volle Melkweg die woest te keer gaat. Het is weliswaar bijna cliché om de gitaren naast elkaar gehouden te zien worden en Johan Hegg barbaars te horen grommen Рwat hij goed doet ondanks een lichte verkoudheid, maar Amon Amarth is de kwaliteit zelve als het om viking death metal gaat, en dan maakt dat allemaal niet meer uit. Amon Amarth staat garant voor ongecompliceerd plezier.

Amon Amarth 2

Setlist:

 1. Twilight Of The Thunder God
 2. Tattered Banners And Bloody Flags
 3. Valkyries Ride
 4. Varyags Of Miklagaard
 5. Bleed For Ancient Gods
 6. Hermod’s Ride To Hell / Loke’s Treachery Pt. 1
 7. Guardians Of Asgaard
 8. Where Silent Gods Stand Guard
 9. Live for the Kill
 10. Embrace of the Endless Ocean
 11. Death in Fire
 12. The Dragons’ Flight Across The Waves
 13. Asator
 14. Gods of War Arise
 15. Cry of the Black Birds
 16. Runes To My Memory
 17. The Pursuit of Vikings

Je kunt geen reactie achterlaten.