Jedné noci v jednom městě

Door Marcel Kamphuis 17 november 2009 Reacties staat uit voor Jedné noci v jednom městě

One Night in One CityNa het succesvolle animatiefestival dat in 2006 in Melkweg Cinema plaatsvond, is het nu tijd voor de tweede editie van De Magische Wereld van de Tsjechische Animatie. Dit van 13 t/m 18 november. De focus in de eerste editie lag voornamelijk op de grootmeesters die aan de wieg stonden van het genre, Karel Zeman, Ji?í Trnka en Jan ?vankmajer. Nu wordt de nieuwe generatie in de schijnwerpers gezet. Vanavond zitten we bij de Jedné noci v jednom městě. Een stop-motion-animatie die ook bekend is onder de Engelse titel One Night In One City. Het betreft een zwarte komedie/horrorfilm.

De film bestaat uit drie segmenten. Het eerste deel draait om de rare hobby’s van de bewoners van een appartementencompex. Het tweede deel om de vriendschap tussen een boom en een vis. En het derde deel koppelt de wensdromen van twee dronkaards aan de lotgevallen van een mislukte straatmuzikant. Zoals veel films binnen het genre, betreft het een zwijgende film. Met klassieke muziek, wat gemompel en soms een Tsjechische tekst, wordt duidelijk gemaakt wat een karakter probeert te zeggen. Karakters als mensen, maar ook honden, vissen en bomen worden menselijk gemaakt. Met een paar simpele bewegingen kan een verhaal heel duidelijk verteld worden.

Filmmaker Jan Balej heeft vooral een droevige reeks neergezet. Een rode draad zou ‘de dood’ kunnen zijn. Het blijkt dat Jedné noci v jednom městě veel droevige scenes kent en waarbij ook ‘vriendschap’ een rol speelt. Ook dit zou de rode draad kunnen zijn. Waar de poppen prachtig centraal staan. Soms expres heel lelijk en eng gemaakt, maar soms enorm mooi en vriendelijk. Het blijkt een zeer inspirerende film die het waard is om meerdere keren te bekijken.

Score: ★★★★☆

Andere films die tijdens het festival draaien zijn In The Attic, Film Farum 1 en 2. Waar filmmaker Jan Balej ook aan heeft meegewerkt.

Je kunt geen reactie achterlaten.