Leonor Jonker – Muziekreis door het Berlijn van toen en nu

Door Kees de Jong 18 november 2009 Reacties staat uit voor Leonor Jonker – Muziekreis door het Berlijn van toen en nu

Dat Berlijn een rijke muziekgeschiedenis heeft zullen de meeste mensen wel weten. Zo schreef David Bowie er “The Berlin Trilogy” en is het natuurlijk de technohemel bij uitstek. De geschiedenis gaat echter veel verder terug en is door Leonor Jonker gebundeld in Muziekreis door het Berlijn van toen en nu. Dit in vier delen, de jaren 20 en 30, de jaren 40 50 en 60, de jaren 70 en 80 en de jaren 90 en 00, wordt verteld wat er destijds op muziek en politiek gebied speelde. Wie heeft opgelet tijdens geschiedenis kan zelf ook wel bedenken dat muziek van donkere mensen in het nazi tijdperk niet welkom was, dus of dit echt zo verhelderend is…?

Verder lezen we natuurlijk over de punkscene, waarover aangegeven wordt dat dit voor jongeren de manier was om zich te verzetten tegen het communisme. Als je rondloopt in Berlijn zul je op heen hoop plekken de anarchistische trekjes van toen (in de vorm van graffiti bijvoorbeeld) terugzien.

Het valt op dat het boek een aaneenschakeling van feiten brengt en weinig echt leuke anekdotes. Hierdoor krijg je wat anders voorgeschoteld dan aanvankelijk gedacht werd, namelijk een verhalend geheel. Toch leest het aardig weg en komen jazz, rock, punk en techno allemaal aan bod met een vleugje politiek.

Mijns inziens vult dit boek de middelbare school geschiedenislessen op een makkelijk geschreven manier aan, maar een literair hoogstandje is het niet. Muziekreis door het Berlijn van toen en nu is leuk om eens gelezen te hebben.

Score: ★★★☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.