Anxiety – Imaginary Chaos

Door Ben van Kempen 19 november 2009 Reacties staat uit voor Anxiety – Imaginary Chaos

Op ROAR besteden wij ook zo nu en dan aandacht aan bands die nog helemaal geen platencontract hebben. Zo is dat ook het geval bij de Limburgse band Anxiety, die het album Imaginary Chaos geheel uit eigen beheer hebben opgenomen en proberen te verspreiden. Daardoor moet het toch eerder als demo gezien worden, ook omdat het album niet ver boven het half uur uitkomt.

Op Imaginary Chaos horen we een mix tussen thrash metal en melodische death metal. Al is mix misschien een wat raar woord, aangezien het vaker zo is dat een stuk duidelijk thrash metal is en een ander stuk duidelijk melodische death metal en de twee nog relatief vaak gescheiden blijven. Daardoor klinkt Imaginary Chaos wat verdeeld en lijkt het soms wat problematisch om vast te stellen wat het geluid van de band precies is. Wat het ook lastig maakt is dat de productie wat te wensen overlaat – iets wat je de band eigenlijk niet kan verwijten, maar wat het luistergenot geen goed doet.

‘Flame’ begint met een fijn, hevig bombardement van gitaargeweld, na het korte intro ‘Provoking Amnesia’. Een lekker refrein is gelukkig ook van de partij, wat wel noodzakelijk is bij vocalen die het midden houden tussen de agressieve vocalen van thrash metal en een beginnende death metal grunt, maar daarbij hier en daar net de plank mis slaan. De snelheid blijft goed bewaard op het rauwe ‘Raise Hell’ en het subtiele, wat experimentele ‘Chaos Theory’ wat wederom een geslaagd refrein biedt. Als de nummers zich ophopen blijkt echter wel dat de band wat te weinig aan het uitproberen is. De rustigere momenten op ‘Inside The Gate’ en ‘Angst’ zijn dan ook een verademing doordat ze juist wat contrast bieden, maar echt interessant zijn ze zeker niet. Hier blijkt dat Anxiety een eigen geluid mist en daarbij ook nog eens te veel de veilige weg neemt – iets wat zeer gevaarlijk is in het genre muziek, want die stijl muziek is er genoeg.

De wat zwakke productie daargelaten aangezien Imaginary Chaos toch geen professioneel geproduceerd werkje is, is het album een matig project van een band die goede momenten laat horen, maar niet consistent kracht toont. Anxiety is een band met mogelijkerwijs wel een goede toekomst, maar met veel werk voor de boeg voordat ze er zijn – het is een geluid waar nog aan gesleuteld moet worden.

Score: ★★☆☆☆

Je kunt geen reactie achterlaten.