Sybreed – The Pulse Of Awakening

Sybreed, een bandnaam die ontstaan is door de samensmelting van ‘synthetic breed’, is toe aan het derde album, The Pulse Of Awakening. Voor degenen die niet bekend zijn met de vorige albums, Sybreed maakt gebruik van agressie en melodie, wat ook te merken is aan de vocalen – clean en screams door dezelfde zanger – en het snelle gitaarwerk gecombineerd met groovy synthesizerklanken. Hier door krijgt Sybreed ook een agressief futuristisch geluid, zonder daarbij wazig en spacey te klinken.

The Pulse Of Awakening klinkt zeer origineel, snel en gemakkelijk om van te houden. Neem het snelle ‘A.E.O.N.’ of het subtielere, traditioneel gestructureerde ‘Doomsday Party’, wat een briljant refrein heeft. De kracht ligt hem vooral in twee elementen. Ten eerste zijn er de vocalen van zanger Benjamin, die zijn sterke screams afwisselt met een totaal unieke stem die klinkt alsof hij door een stemvervormer is gehaald ook als het niet zo is. Het zorgt voor een geluid die prima past bij de futuristische metal. Ten tweede zijn er de vervreemdende geluiden van de synthesizer. Bij een nummer als ‘Human Black Box’, waarbij de synthesizer minder goed gebruikt wordt, vooral in het begin, verzwakt de band dan ook wat en wordt haast alleen gedragen door de vocalen. Het gitaarwerk is hier en daar namelijk wat eendimensionaal. Het zijn hevige riffs, dat wel, maar soms niet complex genoeg om zonder de vocalen of de synthesizer te werken en het is dan ook maar goed dat die er vaak genoeg wel zijn.

Het album in zijn geheel is van goede kwaliteit, al is er het kleine probleem dat er wat te weinig afwisseling zit tussen de nummers in. Een nummer als ‘Love Like Blood’ komt dan ook als geroepen op het tweede deel van het album, aangezien de cover van Killing Joke briljant is uitgevoerd, aangezien het nummer nu echt voelt als een compositie van Sybreed zelf zonder de integriteit van het nummer zelf te niet te doen. Ook een nummer als ‘Electronegative’ zal het bij de meesten goed doen, met het aanstekelijk complexe intro en de rauwe vocalen voor en na het uitstekende refrein.

The Pulse Of Awakening is een prima album. Hier en daar valt Sybreed wat te veel in herhaling door trucjes te gebruiken die erg lijken op eerdere momenten op het album, maar met zo’n uniek geluid dankzij vocalen, synthesizer en razende riffs is dat niet zo heel storend, want het blijft elk moment tenminste wel typisch Sybreed. Liefhebbers van science-fiction én metal moeten dit in elk geval een kans geven.

Score: ★★★★☆