In Flames @ Melkweg, Amsterdam

Door Kees de Jong 20 november 2009 Reacties staat uit voor In Flames @ Melkweg, Amsterdam

InFlamesLogoEen van de bands die Gothenburg zo bekend heeft doen staan als hoofdstad van de metal is In Flames. Er zijn al negen albums uitgekomen onder de naam van deze gigant en daarbij heeft de band een aardige reputatie als live band. Kortom, een avond In Flames belooft wat. Het is daarom extra jammer dat de deuren een half uur later opengaan dan gepland en de koude mensen dan pas naar binnen kunnen om het weer warm te krijgen.

Binnen wacht voorprogramma Sybreed al op de mensen. Niet dat ze al spelen, maar de mannen werken zelf mee aan de soundcheck. Zo krijgen mensen al een voorproefje van de intense stem van de zanger, die even de soundcheck van de microfoon onder handen neemt. Na een tijdje wachten begint het dan echt. Sybreed speelt een aantrekkelijke vorm van futuristische industrial metal. Voor de Zwitsers is deze tour ook een goede gelegenheid om hun nieuwe album te promoten en gezien de reactie op de nieuwe nummers die ze spelen werkt dat aardig. Zo horen we bijvoorbeeld ‘A.E.O.N.’ als binnenkomer en het uitstekende ‘Doomsday Party’. Nummers die eigenlijk nog niemand in het publiek echt kent, maar die toch een aardige reactie ontketenen – toch iets meer dan de oudere nummers die Sybreed speelt krijgt, ook al zijn er daarbij weer wat vaste fans die fanatiek meezingen en bewegen dankzij de herkenningsfactor.

Sybreed 1

Vergeleken met In Flames is de show met zes nummers natuurlijk wat sober. Zo is er geen muur van licht en is de band zelf wat ingetogener – wellicht op zanger Benjamin na dan, die toch met volle energie probeert een publiek te verwarmen die duidelijk voor In Flames is gekomen. De gitarist en bassist zijn toch wat minder goed in de aandacht te trekken, ook al is de muziek wel degelijk gespeeld. Dat is eigenlijk wat verrassend voor een band die live toch veel op samples moet vertrouwen, want dat gaat meestal ten koste van de sfeer. De korte setlist en het publiek dat relatief onbekend is met Sybreed maakt het moeilijk voor de band, maar desondanks komt het publiek nog redelijk los, al klinkt de band op cd nog wel net ietsje beter.

In Flames is echter een heel ander verhaal. Er zijn vele redenen waarom deze band live zo goed werkt. Zo is er haast een muur van lichtbronnen achter de band die goed voor de sfeer zijn, is elk bandlid continu enthousiast aan het spelen en zijn de gitaristen veel rond aan het lopen, plaatsen aan het verwisselen en komen de nummers energiek over door een piekfijn geluid. Kortom, waar In Flames goed in is, is een sfeer op te bouwen live die de kwaliteit van de albums overbrengt en daar nog een hele ervaring bij te doen. Het is voor een flink deel zanger Anders Fríden die voor die ervaring zorgt. Met zijn lange dreads is het alleen al fascinerend om hem te zien headbangen, maar naast een stem die kwalitatief minstens zo hoog als op de albums, zijn het ook de praatjes en acties tussendoor die voor een ontspannen sfeer zorgen. Zo maakt hij foto’s van bandleden en publiek met de mobieltjes en fototoestellen van de fans en neemt rustig de tijd om nummers aan te kondigen, bijvoorbeeld door te zeggen dat de band even een Scorpions-momentje inbouwt met een rustiger nummer. Ook wijst hij een fan aan om ‘Clayman’ te zingen, die dat overigens prima doet met een degelijke grunt-stem en grapt dat als hij over een jaar ophoudt, dat die fan dan de nieuwe zanger van In Flames zal worden. Anders is duidelijk oprecht onder de indruk. Maar op een ander moment weet zelfs Anders even niets te zeggen als het publiek massaal ‘Bier & tieten’ begint te zingen en doorheeft wat er wordt gezongen, maar herstelt zich vervolgens prima door in te stemmen dat bier en tieten inderdaad binnen Anders’ interessegebied vallen. “What can you say, I’m a simple man.”

In Flames 2Op de setlist van In Flames vinden we een prima verdeling van nummers van verschillende albums – zo lang er geen fans zijn die met smart op nummers van de oudste albums zaten te wachten. Veel van de nummers zijn duidelijk nummers die het publiek graag wil horen, zoals bijvoorbeeld ‘Only For The Weak’ waar flink om geschreeuwd werd. Dit optreden is dan ook niet echt meer ter promotie van het laatste album, wat alweer anderhalf jaar geleden is, maar meer een gelegenheid om In Flames nog eens te zien voordat de band weer aan het werk gaat op creatief vlak. De band kondigt dan ook al vroeg aan dat dit de laatste kans was om de band voorlopig te zien, wat het logisch maakt dat de setlist het beste van de band laat horen. Sterker nog, een nummer als ‘Delight And Angers’ wat op het album A Sense Of Purpose toch een beetje vlak en simpel klinkt is live een stuk aantrekkelijker, doordat het meer energie wordt gespeeld en bijna complexer klinkt dan het origineel. Het bewijst allemaal hetzelfde; In Flames is een geweldige tourmachine die live veel kan maken van elk nummer.

In Flames 1

Setlist:

1. Cloud Connected
2. Embody The Invisible
3. Pinball Map
4. Delight And Angers
5. Disconnected
6. Square Nothing
7. Trigger
8. The Hive
9. Only For The Weak
10. Drifter
11. Clayman (vocalen: fan)
12. Come Clarity
13. Leeches
14. Alias
15. The Mirror’s Truth
16. The Quiet Place
17. Take This Life
18. My Sweet Shadow

Je kunt geen reactie achterlaten.