Oceansize @ W2, Den Bosch

Nadat de mannen gisteren in de Vera te Groningen hebben gespeeld, was het vandaag even afreizen naar het zuiden des Nederlands om in Den Bosch aan te komen. Hier wachtte de oude liefde van de W2 op Oceansize. In 2005 was het eerdere Oceansize concert al overweldigend in de W2, nu is het aan de heren om het te overtreffen met de nieuwe Home & Minor EP ( lees hier de recensie ) op zak. Eerst even inkomen met The Worldonfire.

De boys uit Harlow zijn al twee weken op tour met Oceansize. Iets wat ze duidelijk bevalt, want ze hebben het er eens over gehad om een nummertje extra te spelen. Dit gebeurt vandaag dan ook. Net nog even geoefend in de kleedkamer, en nu op het grote podium. De nummers klinken alsof ze tussen twee werelden in zweven. Aan de ene kant is het net niet de standaard pop/rocksound, aan de andere kant is het ook niet vernieuwend, experimenteel of progressief te noemen. Het komt over of de mannen nog stoeien met hun ware gezicht. Alleen tegen het einde toe weet de band twee strakke uitvoeringen neer te zetten van nummers die wel een eigen smoel hebben en meteen minder zweverig zijn. Hopelijk hebben ze de volgende keer een passendere sound en een passender shirt voor de zanger, want alles is net te beklemd en te strak.

Foto door Bas Spierings

Oceansize uit Manchester, Engeland , neemt al jaren de mogelijkheid om nieuwe bewonderaars te wekken. Ook vanavond, in de W2, Den Bosch, lukt het ze om een groter publiek te trekken dan jaren daarvoor. Waar het jaren daarvoor nog relatief rustig en overzichtelijk was is het nu een knusse bedoeling van een arsenaal aan supporters.

Met het verse Home & Minor slaat Oceansize een nieuwere weg in. Deze relatief rustige EP betreft een andere aanpak dan voorheen, een aanpak die voornamelijk gericht is op de kalmere kant van Oceansize. De EP zelf is bij velen niet goed gevallen en komt dan live ook niet uiterst boeiend uit de verf. Het materiaal wordt niet bepaald enthousiast ontvangen. Wat wèl enthousiast wordt ontvangen is het nieuwe materiaal van het aankomende nieuwe album waar de Britten al hard aan het werken zijn. Er worden maar liefst vier nummers van dit nieuwe album gepresenteerd, alleen met een energie die we van Oceansize gewend zijn. Het knalt erin en het publiek omarmd het geheel met een spetterend gejoel en applaus.

Toch is het optreden van vanavond niet een van de hoogtepunten van de mannen. Het geluid staat slecht afgesteld waardoor het geheel een grote brij wordt. Mike Vennart, de frontman, lijkt hier ook duidelijk ge?rriteerd door. Desalniettemin is de humor van Vennart aanwezig, zoals bijna altijd. De Britse droge humor is dan ook altijd een welkom deel van Oceansize, iets waaraan ook valt af te zien dat ze genieten van de grote opkomst.

Veel materiaal wordt ons vanavond voorgeschoteld. Materiaal van Effloresce, Everyone Into Postion, Frames, Music for Nurses, Home & Minor èn het nieuwe materiaal. De setlist is gevari?erd en duidelijk goed samengesteld. Helaas is de overtuigingskracht van Oceansize vanavond niet op zijn sterkst. Het ongebalanceerde geluid neemt dan ook een grote rol in deze stelling waardoor je met gemak de irritatie van Vennart kunt aflezen waardoor hij zich ook niet op zijn allerbeste kan presenteren. Een show van Oceansize is ook vaak niet vernieuwend naar meerdere keren en daar ligt dan ook de subjectieve beleving van elke show. Voor velen zal deze show verzadigend zijn en zal elke show volgend net zo verzadigend zijn. Oceansize wordt steeds en steeds meer een publiekstrekker en dat hebben ze verdiend na al deze jaren.