Satyricon

Door Ben van Kempen 20 november 2009 Reacties staat uit voor Satyricon

Het Noorse Satyricon is al jaren en jaren een leidende band in de black metal. Daarbij is de band niet bang om te sleutelen aan hun geluid, waardoor elk album weer een eigen hoofdstuk in het boek van Satyricon vormt – in feite is dit een metafoor waar Satyr en Frost, de constante factoren in Satyricon, zelf al een voorliefde voor hebben. Ik praat over de telefoon met drummer Frost over Age Of Nero, een vol jaar touren en de plannen voor 2010.

2009 -Een Hectisch Jaar

Vanaf de begroeting komt de stem van Frost al vriendelijk over. Een dik Noors accent maakt het verstaan een klein beetje moeilijk, maar de drummer komt wel gestructureerd over. Het gaat momenteel goed met hem en Satyricon. 2009 is een druk en vol jaar met eindeloos touren geworden en de bandleden genieten momenteel van een kalm moment om de batterijen weer even op te laden. Het mag ook wel. “Het was een hectisch jaar. We zijn uitgeput en vermoeid. Dat komt ook omdat wij als Satyricon elke avond opnieuw ons 100% geven en nooit op de automatische piloot gaan en daar gaat behoorlijk wat energie in zitten. Deze pauze geeft ons de gelegenheid om weer even op adem te komen, de reserves op te bouwen en in het laatste deel van de tour in December met nieuwe reserves te komen. Dat kunnen we in elk geval zeker. Dit volle jaar touren is ook gunstig voor de dynamiek in de band. Zo hebben we een routine opgebouwd, weten we wat wel en niet werkt en is de basis goed gepland. Zo is elke dag erg georganiseerd; zo is het gepland met mentale en fysieke oefeningen en voorbereiding. Het systematische touren dit jaar heeft ons als band verbeterd.”

Age Of Nero

Zo heeft de band nu volledig door waar het publiek duidelijk op reageert en hoe een goed Satyricon optreden eruit ziet sinds Age Of Nero. “Het is niet dat Age Of Nero een totale verandering betekende, want elk album bij Satyricon brengt weer verandering. Toch was er zeker verandering – ik zou er bijna een heel boek over kunnen schrijven wat Age Of Nero voor ons betekende. Elke van onze albums betekent uiteindelijk een andere muzikale expressie. Voor het totaalplaatje, waar wij veel hechten bij Satyricon, betekende dat Age Of Nero anders gepresenteerd moet worden.” Daarom knipte frontman Satyr zijn haar af en werd de corpse paint opgeborgen. “Het past niet bij waar Age Of Nero voor staat. In plaats van het meer mystieke, grimmige gevoel bij vorige albums presenteren wij Age Of Nero anders. Met meer atmosfeer en gevoel.” Daarbij vonden de heren van Satyricon ook dat corpse paint te traditioneel werd en te veel een verwacht iets waar de verrassing totaal van af was. “Tegenwoordig is corpse paint de standaard. Satyricon staat altijd ook voor een bepaalde vorm van experimenteren en dus niet de veilige weg nemen.” En dus was het tijd om de corpse paint gedag te zeggen.
Satyricon is zonder twijfel alleen maar tevreden met Age Of Nero. “Er is niets wat we anders hadden gedaan nu we erop terug kijken. We hadden in ons hoofd wat we wilden, en in een traject van zeker een half jaar zijn we geslaagd in wat we voor ogen hadden. Voor ons is Age Of Nero een ultiem uiteindelijk doel geweest dat we hebben behaald.”


Toekomst

Er staan nog wat concerten gepland voor December. In Nederland kunnen wij Satyricon nog verwachten op de Eindhoven Metal Meeting, de een-na-laatste show die de band in 2009 nog gaat geven. Het is de laatste kans om Satyricon in deze vorm te zien voordat de band weer een nieuwe weg in slaat. “2010 zal, naast natuurlijk een rustperiode, voornamelijk een creatief jaar zijn. We hebben nog geen exacte richting gepland. Wat wel duidelijk is, dat het wat minder voorspelbaar zal zijn. Bij Age Of Nero en ervoor was er een doel om het schrijven van de nummers en het structureren van de nummers met refrein en bruggen en dat soort traditionele kenmerken van het muziek componeren volledig onder de knie te krijgen, met de hevigheid en het duistere van onze muziek. Wat er in elk geval gaat gebeuren op het volgende album van Satyricon is een onconventionelere aanpak. Misschien dat we andere soorten instrumenten erbij halen of een andere manier van opnemen gaan gebruiken. We weten het nog niet precies, maar het zal veelzijdiger worden dan bijvoorbeeld Age Of Nero.” Dat zal dan ook de reden zijn dat er misschien wat gaat veranderen in het Satyricon-kamp. Zo heeft frontman Satyr kort geleden gezegd dat het misschien wel zo zal zijn dat er een andere line-up zou komen, al blijft natuurlijk de combinatie Satyr en Frost in elk geval bestaan.

Eindhoven Metal Meeting

De laatste kans om Satyricon in Nederland te zien is in de Effenaar te Eindhoven op 19 December waar Satyricon als een van de headliners geboekt staat. 2 December is de band ook nog te zien in het Hof Ter Loo in Antwerpen. “We hopen zo veel mogelijk fans te zien en een zo energiek mogelijk publiek. De laatste paar concerten zullen toch een afsluiting voor ons zijn. Hopelijk zien we daarom zo veel mogelijk fans. Satyricon will deliver!”

Je kunt geen reactie achterlaten.