Crossing Border 2009- Vrijdag 20 november

Het is vrijdag 20 november. Velen kijken al weken uit naar de uitverkochte editie van Crossing Border. Artiesten als Grizzly Bear en The Decemberists zullen de schouwburg en omstreken op z’n kop zetten in Den Haag.

De eerste artieste die we bezoeken is St. Vincent. Dit is het pseudoniem van Annie Clark, een uit Oklahoma afkomstige multi-instrumentalist / singer-songwriter. In de zaal die schuil gaat onder de naam Waterloo staat het voor aanvang al lekker vol en zodra de zangeres begint is het bijna muisstil.

Annie ondersteunt zichzelf met gitaar en een sampler, iets wat verrassend leuk uitpakt. Tussen de nummers door houdt ze wat smalltalk, zo vertelt ze over de clipopnames van een nummer waar ze twaalf uur lang voor huilende mensen iets moest opnemen. Het is dan ook jammer dat ze het podium na het vertolken van ‘The Party’ verlaat, een klein kwartier voor de planning.

Laura Marling is geen onbekende in Nederland. De breekbare folk van de Londense wist al vele harten te veroveren en ook vanavond doet ze het goed. Bovenin de schouwburg speelt zij in Paradise de sterren van de hemel. Haar album Alas, I Cannot Swim dateert alweer uit 2008, toch slaan nummers als ‘Ghosts’ en ‘My Manic and I’ nog steeds goed aan.

De Britse zingt hier en daar niet altijd even zuiver maar weet met haar charmante houding vele nieuwe fans te werven. “Dankewel?” klinkt er na het uitbundige applaus en ze verontschuldigt zich voor het feit dat ze onze taal niet spreekt. Halverwege de set verhuizen we snel naar beneden, waar in The Royal Grizzly Bear klaar staat om op te komen.

Het uit Brooklyn afkomstige gezelschap speelt wat psychedelische folk en wist hier op Lowlands al mee te overtuigen. De zaal staat (net als de rest van de zalen in veel gevallen) tot de nok gevuld wat een onaangename warmte oplevert. Gelukkig zorgen nummers als ‘Southern Point’ ervoor dat dit even wordt vergeten, maar het is wel iets wat in de wandelgangen wordt besproken als vervelend.

Sommige dingen zijn wat ongunstig gepland, dus verruilen we The Royal na een twintigtal minuten voor Buchanan, waar de Canadese tweelingzusjes Tegan and Sara staan te spelen. Er wordt aardig wat materiaal van het goed ontvangen album The Con gespeeld, waarvan natuurlijk ‘Back In Your Head’ niet mag ontbreken.

Het geluid staat in Buchanan opvallend harder dan in de andere zalen en we zien dan ook een aantal mensen met de vingers tegen de oren om het wat te dempen. De zusjes vertellen over hun optredens in Engeland waar mensen nogal bezopen waren en komen hier later op terug: “I notice you guys got more beer in your throat, great, keep it up!”

We vervolgen onze weg na al deze lekkere luistermuziek naar Amsterdam, waar Innovation in the Dam gehouden wordt. De organisatie van Crossing Border heeft weer een super line-up naar ons kikkerlandje weten te halen en dat hebben we vanavond geweten. Uiteraard doen we ook van de tweede dag verslag!