De Staat @ Tivoli, Utrecht

De StaatWat goed is komt snel. In het geval van De Staat ook nog eens hard en rauw en met een aardige portie zelfspot. Krachtig en fris, oude roots in een nieuw daglicht, zo zijn deze vijf heren. De ‘Wifty Winter Tour’ werd gisteravond in de Utrechtse Tivoli afgetrapt, uiteraard waren wij erbij.

Als we binnenkomen is support-act Team William net bezig met hun laatste nummer, dus kan het wachten op De Staat direct beginnen. Het publiek zingt mee op onder andere Queens of the Stone Age, maar als de lichten uitgaan wordt de zaal pas echt enthousiast. Frontman Torre Florim bedankt de volle zaal in het Frans, wie had het er ook alweer over zelfspot?

Bijna heel Wait For Evolution komt langs, alle tracks in goed verpakte versies. Sommige zelfs op een flink langere manier, heel wat nummer monden uit een in heuse jampartij. ‘Habibi’, de title track en ‘The Fantastic Journey of the Underground Man’ worden allemaal goed ontvangen en de band straalt zichtbaar plezier uit. Vooral de frontlinie met Torre, bassist Jop van Zummeren en manusje van alles Rocco Bell gaan zichtbaar uit hun dak.

Het publiek ook, als Rocco voor de eerste maal aan de rand van het podium z’n cowbell tevoorschijn haalt. Het publiek wordt uitzinnig als er een extra microfoon op hetzelfde podium geplaatst wordt. Wie gaat de band helpen? Waarom is het microfoon zo laag? De zaal gaat los als niemand minder dan Kyteman het podium betreed. “Potverdorie, dat is Kyteman man!” horen we meerdere malen door de zaal schallen. Deze versie van Meet the Devil klinkt een stuk opzwepender dan die op plaat, en Kyteman geeft het nummer net dat beetje extra.

Een contrast met de uit hun dank gaande muzikanten is lead-gitarist Vedran Mircetic, hij straalt de spreekwoordelijke rust uit. De band loopt als een trein en komt na het, volgens de setlist, laatste nummer uiteraard terug voor een toegift. Deze wat trage toegift smaakt naar meer, zelfs hierna gaan alle handen op elkaar. De Staat komt echter niet nogmaals terug, maar heeft samen met publiek, techniek en Kyteman zichtbaar genoten vanavond.