Innovation In The Dam- Vrijdag 20 november

Voor het vierde jaar op rij vindt Innovation In The Dam plaats te Amsterdam. Vandaag, vrijdag, in de Melkweg en op zaterdag in Marcanti. Iets totaal anders dan Crossing Border waar we net vandaan komen (recensie), maar minstens zo leuk.

Hoewel we op London Calling vandaag zoveel mogelijk britpop-achtige bandjes kunnen zien, lijken de bewoners van Engeland allemaal in de Melkweg neergestreken te zijn. “Sold Out” prijkt boven de deuren en je moet echt goed zoeken voor je een Nederlander hoort tussen de 2000 mensen.

Zowel de Oude Zaal als The Max zijn open en aan de koppen te zien hebben de Britten hun reputatie wat bier drinken betreft weer hoog gehouden. Natuurlijk is een mooie bijkomstigheid dat er in ons land naar hartelust geblowd kan worden en het is dan ook hilarisch om te zien hoeveel mensen er wankelend van de ene naar de andere zaal struinen.

Omdat er in de Oude Zaal meer mensen bij de bar dan op de dansvloer staan besluiten we The Max te bezoeken, waar niemand minder dan Andy C staat te draaien. Dit is wel even wat anders dan PRSPCT en Major League. De zaal is groots aangekleed met spandoeken en op het podium staan een soort nep vlammen te schitteren. The Max is stampvol en het geluid is helaas om te huilen zo slecht. Alsof we in een garage staan waar de bas het niet doet klinken de beats, maar de mc komt hierdoor wel beter tot zijn recht.Door de immense drukte is het onmogelijk om vrijuit te dansen en de mentaliteit van de meeste mensen is niet echt vriendelijk te noemen. Desalniettemin vindt het publiek het prachtig en wordt er naast Andy C bewogen op onder meer Hazard, TC en Dillinja. Er wordt zowaar merchendaise verkocht en geflyerd, alsof het een mega evenement is.

Het is wel duidelijk dat Engeland de basis is van de d’n’b en dubstep, gezien de aankleding en de massale opkomst. Hier kunnen de Nederlandse organisaties nog wat van leren. Een groot minpunt is de beperkte dansruimte en het geluid heb ik nog nooit zo slecht gehoord in de Melkweg.

Toch is het een prachtige show om bij te wonen, alleen al om het publiek. We zijn benieuwd naar morgen in de Marcanti.