Pain Of Salvation – Linoleum EP

Door Patrick Lamberts 21 november 2009 Reacties staat uit voor Pain Of Salvation – Linoleum EP

Ergens aan het begin van 2010 verschijnt er een nieuw dubbelalbum van Pain Of Salvation dat de werktitel Road Salt draagt. Deze Linoleum EP is daar een voorproefje van, een zoethoudertje voor de fans. Vijf van de zes nummers die prijs zijn gegeven hebben een traditioneler rockgeluid dan we van de Zweedse groep gewend zijn.

Wat kun je nou zeggen over een handjevol nummers dat onderdeel is van een groter concept? Hoe ze in het verhaal passen blijft voorlopig onduidelijk. Ook van Bonus Track B wordt niemand wijzer. Wel vrolijker trouwens. Wat een droge humor hebben die gasten van Pain Of Salvation! De volgende conversatie tussen de bandleden is hilarisch: “We need a bonus track”, zegt de een. “Hair, human hair”, schreeuwt de ander. “As a bonus track?”, vraagt de eerste persoon verbaasd. Waarop zijn gesprekspartner antwoordt: “We put our hair in the cd’s. They can’t copy hair!”

Vrij overbodig. Wat er overblijft zijn vijf gitaargedreven liedjes. ‘Lineoleum’ en ‘Mortar Grind’ moeten het hebben van zware riffs. Het dreigende ‘If You Want’ klinkt als een brug tussen twee andere nummers. ‘Gone’ klokt bijna acht minuten op de teller en heeft wederom een erg riffy en dreigend karakter. Het einde doet denken aan de outro van Porcupine Tree’s ‘Strip The Soul’.

Opnieuw kiest Daniel Gildenl?w voor een niet al te vrolijk thema. “Suddenly she is down on the floor”, dat soort toestanden. Dat geldt ook voor de muziek. Die is grauw, wat simplistischer als anders, maar nog typisch Pain Of Salvation. De eerste helft van ‘Yellow Raven’, bonus track of niet, laat ons kennis maken met een subtiele kant van de band die we nog niet vaak hebben gehoord. Veelbelovend! Hopelijk wordt er nog wel wat aan de mix gedaan, want die is (nog) echt ondermaats.

Score: ★★★½☆

Je kunt geen reactie achterlaten.