Saw VI OST

Horror en metal gaan hand in hand. Beiden confronteren mens en maatschappij met een kant van het leven die niet prettig is – de duistere kant van het leven waar agressie en angst leeft. Tot zover geen slechte gedachtegang bij de verantwoordelijken achter de Saw VI OST. En met een lijstje van sterke artiesten van Lacuna Coil tot Chimaira, zou dit toch een prima plaat moeten zijn.

Dat valt helaas wel een beetje tegen; deze soundtrack is zeker geen aanrader. Om uit te leggen waarom, moet er eerst gekeken worden naar de doelgroep van deze release. Voor de fans van horrorfilms en de Saw films specifiek is een soundtrack zoals deze niet echt perfect. Dit is geen muziek vol spanning en atmosfeer. Dit is zelfs geen muziek die zich goed identificeert met horror – daarvoor zijn de verkeerde nummers uitgekozen. Zelfs aangenomen dat veel liefhebbers van horror ook naar metal luisteren zou de keuze van muziek beter kunnen zijn. Er zit namelijk geen spanning, atmosfeer en angst in een nummer als ‘Code Of The Road’ van Danko Jones of ‘In Ashes They Shall Reap’ van Hatebreed en met een nummer als ‘Dead Again’ van Type O Negative hebben we zelfs humor, wat al helemaal niet past. Er zit wel agressie in alle nummers en dat is iets waarmee de soundtrack wel redelijk goed aansluit bij de films, maar dan nog zou de keuze beter kunnen zijn. Als we de soundtrack bekijken als metal verzamelalbum, hebben we in elk geval een selectie redelijk bekende artiesten. De metal- en hardcore is echter wat oververtegenwoordigd en we missen genres als power metal, progressive metal en black metal. Daarbij passen sommige nummers ook nog eens niet goed bij elkaar, wat het idee geeft alsof de samenstellers van de soundtrack eigenlijk weinig kennis van de metal hebben.

Met deze grote punten van kritiek achter de rug, staan er echter wel een paar uitstekende nummers op deze cd. Sommige artiesten laten zich niet van hun beste kant zien. Veel van de nummers zijn nooit eerder uitgebracht. Neem bijvoorbeeld het pareltje van de mathcore, ‘Dark Horse’ van Converge of de rauwe ‘Genocide (Saw 6 Remix)’ van Suicide Silence. Of laat je verrassen door het rustige ‘More Than A Sin’ van het onbekende James Brothers. Of neem Memphis May Fire, dat een nummer laat horen waarbij de zanger erg goed overkomt.

De soundtrack van Saw VI kent een paar prima nummers, maar de logica erachter is moeilijk uit te vogelen. Voor de liefhebber van de metal, vooral de metal richting metalcore, is de soundtrack nog het leukst. Veel nummers zijn lekker energiek en agressief. Toch stijgen de meeste nummers helaas niet boven een gemiddelde kwaliteit uit.

Score: ★★☆☆☆